VVD landelijk de grootste, PvdA boekt historisch verlies

Partijleider Mark Rutte tijdens de verkiezingsavond van de VVD in Den Haag.

Niet het populisme, niet links, maar het midden is de grote winnaar geworden van de Tweede Kamerverkiezingen. De VVD werd met 33 zetels de grootste partij.

Het zuur is voor de Partij van de Arbeid, die een historisch verlies boekte. De voorlopig 9 zetels zijn een na-oorlogs dieptepunt. Nooit eerder haalden de sociaaldemocraten zo weinig stemmen.

Dat gold ook voor Friesland. Nergens bleef de PvdA hier de grootste partij. In de meeste gemeenten bleef er maar een kwart over van de zetels die in 2012 werden behaald. In de Zuidoosthoek, Heerenveen, Leeuwarden en Het Bildt werd de VVD de grootste, in de rest van de provincie zegevierde het CDA.

Geen vertegenwoordiging op links

Voor Friesland betekent het zware verlies van de PvdA dat zij voor het eerst in de historie geen vertegenwoordiging heeft ‘op links’ in de Tweede Kamer. Namens Friesland krijgen Harry van der Molen (CDA) en Aukje de Vries (VVD) een zekere Kamerzetel. Door de nieuwe machtsverdeling zal de Tweede Kamer vanaf volgende week voor de helft uit nieuwe mensen bestaan.

De kiezer kwam in groten getale naar de stembus. Het opkomstcijfer kwam uit op 79,9 procent.

PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem sprak van ,,een ellendige avond’’, PvdA-kandidaat Christa Oosterbaan van Terschelling repte van ,,een heel grote klap’’.

Zoeken naar coalitie

Lang was het wachten op de vraag welke partij landelijk de nummer twee zou worden. Uiteindelijk ging de PVV (20 zetels) er met de buit vandoor, op de voet gevolgd door CDA en D66 (beide 17). GroenLinks behaalde een forse winst en kwam uit op 14 zetels, net als de SP.

VVD-leider Mark Rutte mag nu proberen zijn derde kabinet te gaan vormen. ,,In een campagne is het onvermijdelijk dat verschillen worden benadrukt. Die zijn de laatste dagen natuurlijk uitvergroot. Maar nu is het van belang het land weer bij elkaar te brengen en een stabiele regering te vormen, zodat we het land de komende vier jaar op een stabiele manier kunnen besturen”, zei hij.

De regeringscoalitie met de PvdA verloor de helft van het aantal zetels. Formeren wordt nog een hele toer; een voor de hand liggende combinatie met CDA en D66 komt ongeveer zeven zetels tekort.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland