VVD heeft kritiek op miljoenenbijdrage aan Leeuwarden

De VVD-fractie in de Tweede Kamer heeft vraagtekens bij de 20 miljoen euro die Leeuwarden krijgt uit de stroppenpot voor het sociaal domein.

Het is nogal veel, stelt de partij. In de pot zat 200 miljoen euro. Het geld is bedoeld om tekorten op onder meer jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Opvang te dekken.

Leeuwarden en de gemeente Venlo zijn het rijkst bedeeld. Ze krijgen samen ongeveer 10 procent van de stroppenpot. De VVD suggereert dat beide gemeenten worden beloond voor passief of slecht beleid. Die kritiek zouden ook wethouders in den lande uiten. Voor de extra uitkering hoefden gemeenten bovendien geen goedkeurende accountantsverklaring te overleggen.

Bij gemeenten die tijdig hebben ingegrepen in hun jeugdbeleid heerst ,,een gevoel van onredelijkheid’’. De Kamerfractie trekt bij monde van Judith Thielen aan de bel. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport moet de voor Leeuwarden zo gunstige verdeling verantwoorden.

In totaal klopten 88 Nederlandse gemeenten aan voor een bijdrage uit de stroppenpot. Burgemeester Ferd Crone noemde de 20 miljoen euro eerder een erkenning dat Leeuwarden - net als andere gemeenten - de afgelopen jaren veel te weinig geld hebben gekregen van het Rijk, nadat de zorgtaken in 2015 naar de gemeenten werden overgeheveld.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement