VVD Vlieland ingestort: kader richt Nieuw Liberaal Vlieland op

Het hele Vlielander VVD-kader ruilt de partij in voor Nieuw Liberaal Vlieland. De nieuwe partij moet meer kiezers aanspreken dan de VVD dat kan.

De NLV’ers ,,hebben steeds minder affiniteit met het beleid van de landelijke VVD-politici’’, aldus hun communiqué. Ze stellen waardering uit Den Haag te missen, terwijl de VVD in de Tweede Kamer te weinig oog zou hebben voor ,,de nuance en de uitzondering’’.

Geen risico

Raadslid Nel Hopman: ,,Als kleine gemeente hobbel je overal achteraan. Je hebt als eiland niet veel aan de landelijke politiek’’. Volgens Hopman vroeg een deel van de VVD-fractie zich af wat ,,we nog aan die club hebben’’.

Directe aanleiding voor de breuk is de VVD-regel dat elke raadskandidaat lid van de partij moet zijn. ,,Dat was niet zo, dat is niet zo en dat wordt ook niet zo op het eiland’’, schetst fractieleider Dick Visser de praktijk op het eiland. Vier jaar geleden werd het niet-VVD’er zijn van kandidaten door de kamercentrale nog met de mantel der liefde bedekt, maar voor maart 2018 wilden de Vlielander liberalen geen risico nemen.

Negatieve bijklank

Na ampel beraad besloten het VVD-afdelingsbestuur, de vierkoppige raadsfractie en andere actievelingen de partij vaarwel te zeggen. Donderdag werd NLV ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, met Arnold Kriesch als voorzitter en Visser als penningmeester.

Electoraal moet NLV beter aanspreken, verwachten Visser en Hopman. ,,Bij jongeren heeft de VVD een bijna negatieve bijklank. We willen nieuwe groepen aan ons binden, rechts van het midden.’’

De muiterij op Vlieland heeft het VVD-partijbureau overrompeld. Ook voorzitter Ton Baas van de partijregio Noord werd niet ingelicht. ,,Fatsoensnormen spelen blijkbaar geen rol’’, zegt Baas. ,,We hadden het er over kunnen hebben.’’

VVD-bolwerk

Kans op een parallelle VVD-lijst op Vlieland lijkt er niet te zijn. Aanmelding van een partijlijst moet uiterlijk komende woensdag gebeuren. De mensen die dit zouden moeten regelen, zijn collectief opgestapt.

Vlieland gold sinds de jaren tachtig als hét Friese VVD-bolwerk, waar altijd wel een liberaal in het college zat. In 1994 was er met 52 procent van de stemmen zelfs een absolute meerderheid. Deze mijlpaal werd overigens ontsierd door geknoei met machtigingen. Voor die fraude werden vier eilander VVD’ers veroordeeld tot een werkstraf en geldboetes.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland