In Friesland zijn nog veel stemmen te winnen. VVD, PvdA en PVV zijn het populairst, maar een groot deel van de inwoners zweeft nog.

Precies de helft van de stemgerechtigde Friezen is er al uit welke partij het op 17 maart moet worden. VVD ligt bij deze groep met 16 procent op kop, gevolgd door oppositiepartij PvdA met 14 procent. PVV is voorlopig de derde partij met 10 procent, met vlak daarachter CDA (9 procent). Daarna volgen D66, GroenLinks, Forum voor Democratie en de Partij voor de Dieren met allemaal 7 procent.

Mannen zijn er vaker al uit dan vrouwen

Met nog ruim een maand te gaan tot de verkiezingen voor de Tweede Kamer is er voor de partijen nog veel te winnen onder kiezers in Friesland. Zo’n 15 procent van de stemgerechtigden moet zijn voorkeur nog helemaal bepalen, terwijl een op de drie wel naar een partij neigt, maar het nog niet zeker weet. Bij mannen (52 procent) staat de keus vaker vast dan bij vrouwen (47 procent). Verder geldt: hou ouder, hoe zekerder van de partij. Linkse kiezers zijn er minder vaak uit dan rechtse stemmers.

Dit komt naar voren uit de omvangrijke steekproef die onderzoeksbureau Enigma Research in de aanloop naar de verkiezingen heeft afgenomen in opdracht van de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden .

De inwoners van de drie noordelijke provincies zijn benaderd via RegioNoordPanel en de websites van de twee titels. In totaal hebben 2050 volwassen Friezen, Groningers en Drenten uit verschillende leeftijdsgroepen en opleidingsniveaus tussen 3 en 9 februari de vragenlijst afgerond. Dit betekent volgens Enigma Research dat met een betrouwbaarheid van 95 procent valt te concluderen dat de uitkomst van het onderzoek maximaal 2,2 procent zal afwijken van de werkelijke situatie.

Woningbouw en werkgelegenheid belangrijk

Voor inwoners van Friesland is woningbouw een van de belangrijkste thema’s de komende jaren, zo wordt duidelijk uit het onderzoek. Van de ondervraagden vindt 83 procent het ‘belangrijk’ of ‘zeer belangrijk’ dat er meer betaalbare woningen worden gebouwd. Negen op de tien respondenten geven aan dat ze willen dat de werkgelegenheid in het gebied wordt gestimuleerd.

Dat de Lelylijn, de snelle spoorverbinding tussen Groningen en de Randstad (via Friesland), er moet komen, daar is meer dan de helft van de Friezen het mee eens. In Groningen wordt dit thema iets belangrijker gevonden dan in Friesland. Ook iets meer dan de helft van de ondervraagden vindt het (zeer) belangrijk dat Noord-Nederland koploper wordt in het opwekken van duurzame energie.

Tweederde van de stemgerechtigden in de provincie vindt de herinvoering van de basisbeurs van belang. Voor bijna driekwart is het belangrijk dat er in het landbouwbeleid van de komende jaren een goed perspectief wordt geboden aan boeren.

Friezen hebben minder vertrouwen in overheid dan Groningers en Drenten

Significant meer lager opgeleiden (20 procent) in Friesland zeggen geen vertrouwen te hebben in de overheid dan dat hoger opgeleiden (12 procent) in de provincie dit zeggen. Friezen (14 procent) zeggen dat vaker dan Drenten (11 procent) en Groningers (8 procent).

Van de ondervraagde Friezen vindt meer dan een kwart (27 procent) dat Mark Rutte (VVD) opnieuw premier moet worden. Lilianne Ploumen (PvdA), Wopke Hoekstra (CDA) en Sigrid Kaag (D66) zijn in de regio allemaal even populair (9 procent per lijsttrekker) als gedroomde nieuwe minister-president. Daarna volgt Geert Wilders met 6 procent.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Politiek
Verkiezingen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct