Bij Us Hôf in Sibrandabuorren volgden 21 mensen, veelal vertegenwoordigers van dorpen, een cursus voor het opzetten van een grote productiemoestuin. FOTO NIELS DE VRIES

Us Hôf in Sibrandabuorren inspireert voor opzetten moestuin

Bij Us Hôf in Sibrandabuorren volgden 21 mensen, veelal vertegenwoordigers van dorpen, een cursus voor het opzetten van een grote productiemoestuin. FOTO NIELS DE VRIES

Permacultuurtuin Us Hôf in Sibrandabuorren bewijst het al meerdere jaren: van 2 hectare kun je 250 mensen bijna een jaar van groente voorzien.

Vijf jaar geleden streken Bregje Hamelynck en Michel Pauluis neer in Sibrandabuorren. Ze wilden er hun grote droom realiseren: het opzetten van een grote moestuin overeenkomstig de principes van de permacultuur.

Bij deze vorm van tuinieren staan een gezonde bodem en biodiversiteit centraal en moeten gewassen en planten elkaar niet beconcurreren maar juist versterken. Zo vormen fruitbomen, fluitenkruid en paardenbloemen een hele goede combinatie, omdat deze laatsten roofinsecten aantrekken die plagen zoals luis te lijf gaan.

Het echtpaar teelt de gewassen en de circa 120 leden mogen voor 250 euro per jaar zelf de groenten en het fruit oogsten. Daarnaast leveren ze aan diverse restaurants in de omgeving. ,,Als je het omrekent, kunnen we met 2 hectare circa 250 mensen ruim negen maanden van groente voorzien. Geweldig hè!”, zegt Hamelynck. Daar komt bovendien ieder jaar meer fruit bij van de bomen die ze vijf jaar geleden hebben geplant.

Grotere dorpstuin

Om hun enthousiasme te delen, organiseren ze ook cursussen. In eerste instantie alleen voor de inwoners van Súdwest-Fryslân, maar de afgelopen jaren ook voor heel Friesland.

Zaterdag vond er wederom een cursus plaats in de kerk van Sibrandabuorren. De belangstelling voor de cursussen is groot. Er hadden zich 41 mensen aangemeld, waarvan de helft moest worden teleurgesteld. ,,We werken altijd met een groep van zo’n twintig cursisten”, legt Hamelynck uit. ,,In maart komen we daarom met een vervolg.”

Onder de aanwezigen zitten vooral vertegenwoordigers van dorpen met een dorpstuin of plannen daartoe. Zo ook Lucie Gelderblom uit Heeg. ,,We hebben met tien mensen al een kleine dorpstuin, maar we onderzoeken of we die kunnen uitbouwen tot een grotere productietuin via de permacultuur.”

Prachtig plekje

Na de cursus trekt ze de conclusie dat zoiets niet te doen is met alleen vrijwilligers. ,,Ik denk dat we naar een soortgelijke opzet moeten als Us Hôf met betalende leden en een vaste tuinder.” Ze wijst op de grote voordelen van een gezamenlijke moestuin: dorpelingen hebben weer meer contact met elkaar en ze weten weer waar hun voedsel vandaan komt.

Andere cursisten zijn Huub Lambriex en Ester van Kuffeler. Ze zijn onlangs verhuisd van Haarlem naar ,,een prachtig plekje’’ in Oudega (SWF) waar ze een bed and breakfast gaan beginnen. De bijbeborende 1 hectare willen ze, met mensen uit de omgeving, omtoveren tot een moestuin.

,,We willen meer in en met de natuur leven. Door al die technologische ontwikkelingen staan we steeds verder van die natuur af”, stelt Lambriex. Hij vond de cursus ,,fijn en goed”. ,,Maar ook zo indrukwekkend dat we niet meteen alles als moestuin gaan inrichten. We beginnen kleinschalig.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct