Update: OM bekijkt gevaarlijke inhaalactie Drachtster truckchauffeur

Hij was zijn rijbewijs en baan al kwijt, maar de truckchauffeur die bij Appelscha op een gevaarlijke manier een trekker inhaalde wordt ook strafrechterlijk vervolgd.

Dat zegt een woordvoerder van het parket Centrale Verwerking van het Openbaar Ministerie, dat zich bezighoudt met ernstige verkeersovertredingen.

Op een filmpje dat vorige week op de website Dumpert verscheen is te zien hoe de chauffeur op een riskante wijze een trekker inhaalt op de Wester Es bij Appelscha. Daarbij moet hij over een fietspad rijden om een tegemoetkomende auto te ontwijken.

Gevaarlijk rijgedrag

Op basis van de filmbeelden is de 33-jarige man uit Drachten gehoord door de politie en is zijn rijbewijs ingevorderd. Zijn baas heeft hem ontslagen.

De man wordt verdacht van gevaarlijk rijgedrag. Zulke ernstige verkeersovertredingen worden niet worden afgehandeld met een administratieve boete, maar via het strafrecht.

Het OM moet nu eerst binnen tien dagen beslissen of de chauffeur zijn rijbewijs terugkrijgt of dat het ingevorderd blijft.

Of de chauffeur inderdaad artikel 5 van de Wegenverkeerswet heeft overtreden, moet het OM inhoudelijk nog beoordelen. Het OM kan de zaak zelf afdoen, waardoor de chauffeur niet voor de rechter hoeft te verschijnen.

Rijverbod

Voor gevaarlijk rijgedrag wordt door rechter of officier van justitie meestal een (hoge) boete uitgedeeld, maar de chauffeur kan ook een ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd krijgen.

De Drachtster moet nu al een verplichte cursus ‘verantwoord rijgedrag’ volgen bij het CBR. Als hij daar niet aan meewerkt, raakt zijn rijbewijs ongeldig.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement