Update: Duif in Oudehaske tikt schakelaar Liander aan: donker op straat in grote delen van Friesland

In Grou, Jirnsum, Akkrum, Joure, Heerenveen, Sneek, Balk, Wolvega en Harlingen was het woensdagavond meer dan twee uur donker op straat. De storing is inmiddels verholpen.

Ook op Terschelling was het duister, evenals in Drachten, Burgum, De Westereen, Feanwâlden, Franeker, Sexbierum, Stiens, Noordwolde en Sonnega.

De lantaarnpalen deden het niet als gevolg van een storing bij Liander. Deze duurde van half zeven tot ongeveer kwart voor negen.

Naar nu blijkt is in Oudehaske een duif in een installatiehuisje van Liander gevlogen. Het dier heeft hierbij een schakelaar geraakt. Daardoor is het signaal uitgevallen dat de aansturing regelt van de openbare verlichting in vrijwel heel Friesland.

Op sociale media werd beweerd dat in heel Noord-Nederland de lantaarnpalen het niet deden, maar een woordvoerder van Liander zegt dat dit onjuist is.

In sommige plaatsen in Friesland gingen de lantaarnpalen rond kwart over acht weer aan, in andere getroffen plaatsen was de storing om kwart voor negen verholpen.