Update: Buienfront verlaat Friesland, overlast valt mee

De storm heeft donderdagmiddag en -avond vooral voor wateroverlast gezorgd. Op Vlieland zorgden alle voorzorgsmaatregelen ervoor dat de schade beperkt bleef tot een enkele platgewaaide tent. De brandweer hoefde 's nachts niet meer in actie te komen in verband met de storm.

In totaal had de brandweer in Friesland tot donderdagavond tien uur zes spoedmeldingen ontvangen over wateroverlast, uit onder andere Joure, Ternaard, Drachten en Wolvega. Het ging om ondergelopen kelders en straten. De heftigste buien trokken over de westelijke helft van de provncie.

In Wolvega regende het aan einde van de middag zo hard dat de Sickengastraat, dichtbij het centrum onderliep. Het leverde naast overlast nogal wat vertier op voor kinderen. Zij konden hun geluk niet op in de waterplassen.

Minder heftig

In Drachten liepen straten en een tunnel onder. Ook op andere plekken is een hoop regen in korte tijd gemeld. Er volgden nog wel nieuwe maar die waren minder heftig.

Het KNMI verwachtte storm met harde windstoten en kondigde daarom voor donderdagavond- en nacht code oranje af voor Friesland. Camping Stortemelk op Vlieland had uit voorzorg een aantal kleinere tenten afgebroken en andere tenten beter vastgezet.

Maar ook op Vlieland valt het mee, laat campingeigenaar Jan van der Veen donderdagavond weten. ,,Het regent nu hard maar er is helemaal geen overlast. Ook de wind lijkt minder te worden dan voorspeld. We zijn goed voorbereid maar het lijkt allemaal niet nodig'', zei Van der Veen.

Volgens een van de kampeerders, Wallina Tjalsma uit Harlingen, ging het 's nachts nog wel even flink tekeer: ,,Maar de wind kwam voor ons uit de goede hoek. Hier en daar wat lekkage, maar de tent heeft het overleefd.''

Pamflet

Op Ameland zijn de tenten nog eens stevig vastgesnoerd en hebben enkele toeristen uit voorzorg de boot naar het vasteland genomen. Toeristen op het eiland werden met een pamflet gewaarschuwd voor de verwachte weersomstandigheden.

De brandweer had geen extra mankracht klaar staan. Wel waren dienstdoende korpsen extra paraat op eventueel noodweer. Rond middernacht trok het KNMI code oranje weer in.

Bekijk hieronder de foto- en videoserie. Appgebruikers klikken hier voor de video.

Kinderen genieten volop van de regen in Wolvega. FOTO RENÉ WIEGMINK
Een auto rijdt op de ondergelopen weg in Wolvega. FOTO RENÉ WIEGMINK
Wateroverlast in Wolvega
Ook Drachten kampt met wateroverlast.
Toeristen op Ameland kregen een pamflet uitgereikt dat waarschuwde voor de verwachte storm. Enkele toeristen verlieten uit voorzorg het regenachtige eiland. FOTO JAN SPOELSTRA

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement