Recreatieschap Marrekrite is bereid ruim vier ton uit te keren aan de provincie en gemeenten. Dit om te voorkomen dat de eigen spaarpot te vol raakt.

Het gaat om het positieve resultaat van 422.000 euro dat Marrekrite behaalde in 2020. De organisatie, die zorgt voor aanlegplaatsen en andere voorzieningen voor (water)recreanten, wordt gefinancierd door de provincie en dertien Friese gemeenten. De provincie is de grootste geldschieter en zou volgens Marrekrite-directeur Lourens Touwen zo’n 55 procent van het resultaat kunnen krijgen. De rest moeten de gemeenten onderling verdelen.

De colleges beslissen in juni of ze het voorstel van de Marrekrite aannemen. Volgens Touwen is het voor het eerst dat er geld zou terugvloeien van de organisatie naar de gemeenten. ,,Dit is uniek. En ook bij andere Gemeenschappelijke Regelingen heb ik zoiets niet eerder gezien.”

Het voorstel om geld terug te storten is een reactie op geluiden uit bijvoorbeeld Leeuwarden. De gemeente constateerde vorig jaar dat de Marrekrite wel erg fors in zijn financiële reserves zat. De buffer die nodig is om tegenvallers op te vangen, was negen keer zo hoog als noodzakelijk. Het Leeuwarder college wilde dat zulke overschotten weer terugkeren naar de gemeentekas.

Touwen maakt daar wel een kanttekening bij. ,,Ons eigen vermogen zit voor een groot deel in steigers of damwanden. Dat is geen geld waar we bij kunnen, of we moeten zo’n damwand verkopen. Maar wie wil dat?”

Dat de Marrekrite nu toch bereid is om geld uit te keren, komt omdat er nu een goed overzicht is gemaakt van de grootschalige baggerwerkzaamheden die de komende jaren op de rol staan.

,,Daar kunnen gigantische financiële risico’s aan zitten. Zolang je dan niet weet waar je over praat, moet je voorzichtig zijn.” Nu het baggeren in de nieuwe begroting is verwerkt, acht de Marrekrite de tijd rijp om het resultaat van vorig jaar te verdelen om zo ‘een verdere vermogensopbouw te voorkomen’.

Maar dat hoeft niet van iedereen. De Fryske Marren zei vorig jaar al dat het geld best bij de Marrekrite mag blijven. Juist deze gemeente draagt jaarlijks veel bij aan de financiering: er is veel water en dus zijn er ook veel voorzieningen. De gemeente kan over het afgelopen jaar 48.600 euro terugkrijgen van de Marrekrite, meer dan Leeuwarden (42.400 euro).

Ondertussen vraagt de Marrekrite wel van de gemeenten en de provincie om hun financiering vanaf volgend jaar met 2 procent te verhogen, vanwege de inflatie. Dat is sinds 2014 niet meer gebeurd. Touwen: ,,Voor een gezonde bedrijfsvoering is dat gewoon nodig. Als we de gemeenten financieel tegemoet willen komen, doe ik dat liever ‘aan de achterkant’, door het geld dat overblijft te verdelen.”

Door het mooie weer en als gevolg van de coronabeperkingen was het vorig jaar zeer druk op de Friese wateren, schrijft de Marrekrite in het jaarverslag. De verkoop van wimpels en giften van donateurs leverden 180.000 euro op, 15.000 euro meer dan een jaar eerder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct