Umpire als snelrechter te water

Het is dit jaar een stuk veiliger op het wedstrijdwater van de IFKS. De aanwezigheid van ‘umpire’ Jos Spijkerman boezemt de schippers respect in. Ze nemen minder risico.

‘De brutaliteit is oer’, concludeert oud-kampioen Jelle Talsma uit Warten, nu een ‘scheids te water’ een oogje in het zeil houdt bij de IFKS. ,,Men lit it der net mear op oankomme. Der is in mentaliteitsferoaring.’’

Schipper Koos Lamme: ,,Als je het voorheen tijdens vergaderingen over veiligheid had was men tot tranen geroerd, maar was het vervolgens op het water één grote ellende. Nu is er vrees voor straf. Het effect is hoop ik dat mensen zich gaan verdiepen in de regels.’’

Het is niet alleen het gevaar van sancties dat de schippers van driestigheid weerhoudt. Onzekerheid speelt ook een rol. Niet iedereen weet altijd welke regels geldig zijn, denken Lamme en Talsma.

Onkunde

De helft van de tijd gaat het om onkunde, beaamt umpire Spijkerman. Er zijn vooral bij boeirondingen zoveel incidenten dat een scheidsrechter volgens hem het spel zou kunnen doodfluiten.

Hij kan dat niét doen. Afgesproken is dat Spijkerman meer als een umpire zal operen dan als een scheidsrechter. Het verschil? ,,In skiedsrjochter nimt sels beslissingen. In umpire reageart allinnich mar’’, zegt hij. Daarom kan hij in beginsel pas handelen als een schipper een protestvlag hijst.

Op het IJsselmeer bij Lemmer gebeurt dit vrijdagmiddag in de kampioensklasse meerdere malen. Het begint meteen in het eerste kruisrak, als schipper Paul de Koe bij de bovenwindse boei op It Swarte Wief van Jaap Hofstee vaart. Hofstee raakt daarna de boei.

Eelkje II

Het leed is daarmee niet geleden want De Koe tikt ook de Eelkje II van Jeroen de Vos (Amsterdam) nog aan, die in voorrangspositie ligt. De vroege waarschuwingen van de bemanning van de Eelkje II komen toch nog te laat.

Spijkerman oordeelt dat De Koe over de schreef gaat. Hij ziet beide botsingen als het gevolg van één fout en vindt één strafrondje (360 graden draaien) daarom genoeg. De arbiter geeft gas, neemt zijn fluit in de mond en zwaait met een rode vlag. De Koe volgt het oordeel op. Hofstee mag ondanks de botsing op de boei doorvaren.

Wie het er niet mee eens is, meldt zich maar in de protestkamer

Bij de gijpton gaat het even later mis met Michiel Kalsbeek, ook al denken de schipper en bemanning van de Raerder Roek daar zelf anders over. Zij menen dat Lucas Bouma (Jorwert) zijn Grutte Pier ten onrechte in een gaatje wurmt, grijpen de rode vlag en roepen de umpire aan. Spijkerman ziet het anders. De Roek had ruimte moeten geven.

Protest

,,Wat is dat nou man’’, wordt hem vanaf het Raerder skûtsje toegebeten. Spijkerman gaat er niet op in. Wie het er niet mee eens is, meldt zich maar in de protestkamer.

Emotionele reacties vindt hij niet erg. ,,As ien seit ‘It tink datsto it ferkeard hast’ kin ik dat wol aksepteare. Mar net ‘droplul’ en dat soarte fan dingen.’’

Het merendeel van de schippers is content met het experiment van een scheids te water, denken Talsma en Lamme.

‘Umpire’ Spijkerman mag volgend jaar wel terugkomen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement