Ultieme poging voor brede sluis Kornwerderzand

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Ondernemers doen een ultieme poging om de financiering van de nieuwe brede sluis bij Kornwerderzand rond te krijgen.

Dinsdag overhandigt belangenorganisatie VNO-NCW een petitie in de Tweede Kamer. Het bedrijfsleven wil dat de nationale politiek een afdrachtregeling toestaat voor schepen die de sluis passeren.

Het systeem mag nadrukkelijk geen tol heten, want Inframinister Cora van Nieuwenhuizen wil niets weten van een tolsysteem.

De petitie wordt aangeboden door de afdelingen Midden en Noord. Daarvan zijn ondernemers lid uit Flevoland, Gelderland, Overijssel, Utrecht, Friesland, Groningen en Drenthe. De afdeling Midden trekt de kar.

Bedrijven in onder meer Urk, Meppel en Zwolle hebben er groot belang bij dat grotere schepen hun regio straks via de Afsluitdijk en het IJsselmeer kunnen bereiken.

Provincie draagt risico

De financiering van de brede sluis bij Kornwerderzand – van 18 naar 25 meter – is een helse toer. Er is rond de 200 miljoen euro nodig. Het bedrijfsleven zegde 26,5 miljoen toe. Dat geld moet deels op het kleed komen door die nu gevraagde afdrachtregeling.

In november zei Fries gedeputeerde Avine Fokkens al dat ,,we er nog niet zijn’’. Ook toen waren er al zorgen over die toegezegde ondernemersbijdrage. Dat geld is hard nodig.

Lees ook | Flevoland past voor gat in sluis Kornwerderzand

De provincie Flevoland wil niet garant staan voor het dichten van een extra gaatje. Friesland draagt het risico voor het hele project. Dat is afgesproken met het rijk.

Voor het kerstreces had Fokkens een bijeenkomst met de betrokken ondernemers. De oproep voor een afdrachtregeling, zoals die dinsdag in de Tweede Kamer klinkt, zal daar een uitvloeisel van zijn. Van Nieuwenhuizen zei de Tweede Kamer eerder over invoering van een tolsysteem dat ze ,,niet voornemens is dat te realiseren’’.

Planning

In juni ging de vlag nog uit toen het ministerie uit de begroting 15 miljoen extra vrijspeelde voor realisatie van de brede sluis. Het rijk had eerder 30 miljoen klaargelegd. De regio stond voor 15 miljoen euro aan de lat. Friesland staat garant voor de risico’s en zorgt voor de aanbesteding.

Lees ook | Miljoenen voor sluis: deze 'prachtige opstekker' voor Friesland 'soe geweldich weze'

Volgens de laatste berichten stond de ondertekening gepland voor dit voorjaar. Fokkens wachtte eind vorig jaar nog op een  second opinion  die moest uitwijzen hoe veel geld de brede sluis exact gaat kosten. ,,Onze inschatting is dat het goedkoper kan dan 200 miljoen euro’’, zei ze toen.

De bouw van de brede sluis kost naar schatting 2,5 jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland