Uitspraak rechtbank grootste deel blokkeer-Friezen: werkstraffen van 120 uur

Het grootste deel van de blokkeer-Friezen heeft vrijdagmiddag een taakstraf van 120 uur (of 60 dagen vervangende hechtenis) opgelegd gekregen door de rechtbank in Leeuwarden.

Voorvrouw Jenny Douwes kreeg de maximale werkstraf opgelegd en een voorwaardelijke celstraf van een maand, twee maanden minder dan de eis.

Tegen 33 van de 34 verdachten was door het Openbaar Ministerie een kortere of langere werkstraf geëist. Twee van hen, onder wie voorvrouw Jenny Douwes, hadden daarnaast een voorwaardelijke celstraf horen eisen.

200 uur

De 56-jarige motorrijder uit Heerenveen is veroordeeld tot 200 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke cel. Een 34-jarige autosloper uit Damwâld die onlangs voor brandstichting is veroordeeld, krijgt een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke straf van een maand.

Blote kont

Ook een 29-jarige Dokkumer die zijn blote kont liet zien krijgt een hogere straf, 180 uur. Niet vanwege de billen, wel omdat hij al een strafblad had. De man die de Whatsapp-groep voor de blokkeerders aanmaakte, en 22-jarige Oentsjerkster, krijgt ook een taakstraf van 180 uur opgelegd.

Voorman

Omdat hij zich opwierp als voorman op de A7 krijgt een 34-jarige Koudumer een hogere straf, 180 uur werken. Voor een 27-jarige man uit Twijzelerheide vindt de rechtbank een straf van 80 uur passend.

Schade vergoeden

De 33 verdachten die aanwezig waren bij de blokkade op de A7 bij Oudehaske op 18 november vorig jaar, moeten de schade van de stichting Nederland wordt Beter, de huurprijs van de drie bussen, vergoeden. Twee van hen, een 56-jarige Heerenvener en een 34-jarige Damwâldster, moeten de schade aan een busruit vergoeden.

Het verzoek van Kick Out Zwarte Piet om de verdachten een verplichte workshop bij stichting Nederland Wordt Beter te laten volgen is door rechtbank afgewezen.

Met de blokkade probeerden de veroordeelden te voorkomen dat bussen met demonstranten tegen Zwarte Piet Dokkum konden bereiken, waar op dat moment de landelijke intocht van Sinterklaas plaatsvond.

Advocaat Tjalling van der Goot noemt uitspraak rechtbank ‘teleurstellend’. De verdachten zijn vrijgesproken van het verhinderen van betoging (met geweld). ,,Maar dat is niet terug te zien in de strafmaat''. Hij sluit hoger beroep niet uit.

Lees hier ons liveblog rond de uitspraak terug

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement