De Lawei. FOTO LC

Uitgaven onder de loep: geen geld 'zoek' na verbouwing Lawei

De Lawei. FOTO LC

De miljoenen voor de verbouwing van theater De Lawei in Drachten zijn nogmaals onder de loep gelegd. Van onrechtmatige uitgaven lijkt geen sprake.

Een onafhankelijk vervolgonderzoek naar de subsidies voor de miljoenenverbouwing van De Lawei heeft geen onzuivere zaken aangetoond. Het geld van de gemeente is dus correct besteed, is de conclusie die burgemeester en wethouders van Smallingerland trekken uit het rapport.

Bureau Kafi uit Veenendaal, uitvoerder van het onderzoek, is zelf minder uitgesproken. Kafi had wel toegang tot de ‘bouwrekening’ van De Lawei, maar niet tot de gewone bankrekeningen. Dat was voor aanvang van het onderzoek zo uitonderhandeld met de gemeente en de schouwburg. Het gevolg is, aldus Kafi, dat niet alle kosten voor de verbouwing zijn te verantwoorden of te controleren.

'Altijd informatie beschikbaar gesteld'

Volgens Lawei-directeur Stef Avezaat betekent dit niet dat Kafi beperkt was in het onderzoek. Er waren facturen en jaarstukken waarmee de uitgaven van het theater zijn vast te stellen. De Lawei heeft altijd meegewerkt, schrijft Avezaat in zijn zienswijze in het rapport. ,,Daar waar Kafi vragen heeft gesteld buiten het bouwdossier om heeft De Lawei de informatie beschikbaar gesteld.”

Het aanvullende onderzoek was een wens van de gemeenteraad. Een commissie van raadsleden die vorig jaar de uit de hand gelopen verbouwing onderzocht, kon niet helder krijgen hoe de financiering nu precies in elkaar stak. Zo was er een som van 1,1 miljoen euro waarvan de raad niet duidelijk was wat De Lawei er mee heeft gedaan.

Uit het Kafi-onderzoek blijkt dat dit bedrag onderdeel is van de eerder verstrekte subsidie van 14 miljoen. Het is dus niet ‘extra’ uitgekeerd. Het college is ,,verheugd” dat hier nu duidelijkheid over is. Ook de extra subsidie van 3, 75 miljoen euro en een losse tegenvaller van 1,7 miljoen lijken inderdaad te zijn gespendeerd aan de bouwstop van De Lawei, al kan Kafi dit niet met 100 procent zekerheid zeggen.

Vraag hoe

De vraag is nu nog hoe deze 1,7 miljoen wordt betaald. De Lawei wil 900.000 euro voor rekening nemen, waarbij de gemeente de rest bij wijze van subsidie zou betalen.

De CDA-fractie van Smallingerland heeft daar een debat over aangevraagd, omdat de gemeente krap bij kas zit. De raad bespreekt de kwestie begin volgend jaar.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct