Uitfestival Leeuwarden stopt ermee, omdat de gemeente het laat afweten

Het Uitfestival in betere tijden.

Het Uitfestival in Leeuwarden gooit de handdoek in de ring. De gemeente stopt de subsidie, waardoor het festival geen mogelijkheid ziet om door te gaan.

De gemeente heeft niet meer de financiële ruimte om het festival te subsidiëren. Met 40.000 euro per jaar droeg de gemeente het meeste bij, al was dat bedrag al ingeperkt vergeleken met enkele jaren geleden.

Het Uitfestival, dat aan het begin van het culturele seizoen samen met allerlei partners een idee gaf van het culturele aanbod, heeft wel eens eerder op het punt gestaan om zichzelf op te heffen. Ook toen dreigde de financiering minder te worden. Bij die gelegenheid kwam er een ‘reddingsoperatie’ aan te pas.

,,Maar als er steeds zo’n reddingsoperatie nodig is, is het voor het team ook niet werkbaar”, zegt Jacqueline Schrijver, voorzitter van het bestuur. ,,We hoeven niet te weten wat er over tien jaar gebeurt, maar we willen wel weten waar we aan toe zijn.” Ze voegt eraan toe dat het besluit om te stoppen ,,niet lichtzinnig” is genomen. ,,We hebben alle scenario’s doorgenomen.”

Het Uitfestival speelde in 2013 nog een belangrijke rol bij de toekenning van de titel Culturele Hoofdstad aan Leeuwarden. De internationale jury, die later die week het verlossende woord sprak, was te gast op het festival. ,,Toen werden we omarmd”, zegt Schrijver, ,,dat hebben we ook nog even gememoreerd.”

Neushoorn

De mededeling dat het Uitfestival stopt, komt ruim een week nadat de gemeenteraad met een minieme meerderheid besloot om extra steun te geven aan Poppodium Neushoorn. Alleen de PvdA, D66 en PAL/GroenLinks stemden voor de bijdrage. Andere partijen toonden zich niet bereid extra geld op tafel te leggen. Nu deze week blijkt dat er ook rondom de 11Fountains van alles nog niet geregeld is, dringt de vraag zich op of het Culturele Hoofdstadjaar toch niet een eenmalig feestje dreigt te worden. Maar dat is volgens wethouder Sjoerd Feitsma niet het geval. ,,Er was simpelweg geen budget op dit moment. En de subsidie aan het Uitfestival was tot nu toe telkens eenmalig. We hebben de afgelopen weken nog gezocht naar ruimte, maar niet genoeg middelen gevonden.”

Zorgelijk

Dat Leeuwarden die budgetten voor een festival als het Uitfestival niet heeft, noemt Feitsma zorgelijk. ,,Er is in Leeuwarden te weinig ruimte om dit soort initiatieven te laten groeien. Ik wil graag het gesprek aangaan met de raad, maar ook met de provincie en andere gemeenten om uit te vinden hoe we het rendement van LF2018 zo groot mogelijk kunnen laten worden.” 

,,Dat het Uitfestival niet doorgaat, is doodzonde, omdat het een ideaal middel is om mensen met het culturele aanbod in aanraking te laten komen”, reageert Lieuwe Krol, een van de twee kwartiermakers van LF2028 die er voor moet zorgen dat Leeuwarden en Fryslân na 2018 ook blijven bruisen. 

Krol: ,,Je moet je ook realiseren dat een campagne om mensen kennis te laten maken met het culturele aanbod al gauw meer kost dan een bijdrage van 40.000 euro.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Culturele Hoofdstad