Uitbaatster strandt jammerlijk in Rijs met Villa Mooi Gaasterland

Het is opnieuw hommeles in Villa Mooi Gaasterland in Rijs. Uitbaatster Eva van Aller heeft de strijd opgegeven. Het hotelrestaurant is alleen dit weekend nog open.

Van Aller vroeg deze week zelf het faillissement van haar exploitatiemaatschappij Befides aan. ,,Ik verwacht geen doorstart’’, zegt curator Jack Egberts.

De horecaexploitante had een pachtcontract met de Hilversumse media-onderneemster Berber Keur. Die is nog altijd in een slepend conflict verwikkeld met metselbaas Jaap Betsema. De rechter velt binnenkort een zoveelste oordeel over de overdracht van aandelen in Villa Mooi Gaasterland.

Bescheiden schuldenlast

,,Van Aller heeft best veel horeca-ervaring’’, weet de curator. ,,Ze heeft de hotelschool gedaan en leidde een tijdje heel succesvol Skooters in Drachten.’’

In Rijs ging het de zakenvrouw minder voor de wind. Met zes oproepkrachten als personeel draaide ze een omzet van 140.000 euro. Dat bleek niet voldoende om de huur op te kunnen brengen.

,,In de horeca moet de huur ongeveer 30 procent van de omzet zijn’’, aldus Egberts. ,,Van Aller is bij met de huur. Ze heeft het heel netjes gedaan, want ze heeft zichzelf geen loon uitbetaald.’’ Met een bedrag van 18.000 euro oogt de schuldenlast bescheiden.

Nieuwe exploitant

De horecagelegenheid in het momumentale pand is dit weekend voor het laatst open. ,,Er staat nog een boeking van de solexclub en die willen we natuurlijk niet in de wielen rijden. Ik ben bang dat je met al die toestanden niet snel een nieuwe exploitant zult vinden’’, stelt de advocaat. ,,Wie gaat het daar doen?’’