UPDATE: Asbest vrijgekomen bij brand in Haulerwijk

Aan de Slinke in Haulerwijk heeft in de nacht van donderdag op vrijdag brand gewoed bij een veehouderij. Zeker negen dieren zijn bij de brand omgekomen.

De brand werd rond 04.30 uur in de ochtend ontdekt door een chauffeur van een voorbijrijdende vrachtwagen. Uit voorzorg gingen er blusgroepen uit Haulerwijk en Veenhuizen op de brand af, omdat nog niet precies duidelijk was of de brand in een schuur of stal woedde.

Toen de brandweer arriveerde, was de brand al uitslaand en konden de vuurbestrijders de stal niet meer in. De harde wind bemoeilijkte het blussen.

Op het dak van de stal zouden mogelijk asbestplaten liggen, om die reden werd door de gemeente Ooststellingwerf het asbetprotocol opgestart.

Om 5.12 uur werd het sein brand meester gegeven. De brandweer bleef tot zes uur om na te blussen.

Een aantal dieren in de stal - het is nog onduidelijk hoeveel dieren precies - is bij de brand omgekomen. Wat de oorzaak van de brand geweest is, wordt nog onderzocht.

Update 10.19 uur: Bij de brand zijn tien koeien omgekomen, laat de gemeente weten. Een dier raakte gewond. Hoeveel koeien er in totaal in de stal stonden, is niet bekend.

Update 10.35 uur: Er is asbest vrijgekomen bij de brand, zo meldt de gemeente. Dit is beperkt gebleven tot het erf van de getroffen veehouderij.

In eerste instantie waren de Elleboogsvaart en de Slinke afgesloten omdat geen zicht was op de omvang van het asbestgevaar. Beide straten zijn in de loop van de ochtend weer vrijgegeven. Het aantal dieren dat bij de brand is omgekomen komt op zeker negen, waaronder één kalfje, stelt de gemeente.

Update 11.23 uur: De brand brank uit in de kleine stal van de veehouderij. De dieren die hier op stal stonden en de brand overleefd hebben, worden opgevangen in de ligboxenstal ernaast. De veehouder kon zelf ten tijde van de brand niet meer in de stal komen, maar zette alle staldeuren open om de dieren een ontsnappingsweg naar buiten te bieden.

Update 14.03 Een aantal dieren moest na de brand worden afgemaakt in verband met grote verwondingen door de brand. Het totale aantal omgekomen dieren staat daarmee nu op zeventien.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement