UMCG onderzoekt hoe mensen in een regio eten en wat dat doet met hun gezondheid

Het ziekenhuis UMC Groningen gaat onderzoeken of regionale gezondheidsverschillen verklaard kunnen worden door regionale verschillen in leefstijl.

Dat laat professor Gerjan Navis weten naar aanleiding van een wetenschappelijk artikel over regionale verschillen in eetgewoonten, dat donderdag is gepubliceerd in een internationaal medisch tijdschrift over voedingswetenschap.

In die publicatie wordt geconcludeerd dat er in Noord-Nederland regionale verschillen zijn in eetgewoonten. Zo wonen er op het Friese platteland relatief veel zoetekauwen, maar in en rond Leeuwarden, Assen en Groningen juist veel bewuste eters én veel snackers.

Zoet, hartig, Hollands en foodies

De Leeuwarder Courant berichtte afgelopen zomer al over dit onderzoek aan de hand van gegevens van het langdurige bevolkingsgezondheidsonderzoek Lifelines. De noordelijke bevolking kan grofweg worden ingedeeld in liefhebbers van zoet, hartige hap, Hollandse prak en foodies (zeer bewust). Opvallend: foodies zie je veel in stedelijke gebieden, maar ook in het hart van Weststellingwerf. De Hollandse pot is populair in Franekeradeel.

Deze kennis is volgens Navis van groot belang voor het geven van dieetadviezen. Inmiddels is tevens aangetoond dat de regionale verschillen in eetpatroon niet afhankelijk zijn van leeftijd of inkomen. ,,Het is dus echt een verschil in eetcultuur”, aldus Navis.

Kijken naar gezondheid

In vervolgonderzoek gaat nu gekeken worden of er een verband is tussen regionale verschillen in gezondheid en in leefstijl. Dat die regionale gezondheidsverschillen er zijn, blijkt al langer uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Met de Lifelines-gegevens is een veel gedetailleerdere analyse mogelijk, zegt Navis. Ook het culturele aspect wordt verder uitgediept.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement