Tzummarum verliest Harnehal

De Harnehal in Tzummarum sluit in juli 2019. Onderzoek wijst uit dat de sporthal onmogelijk rendabel te krijgen is. Donderdag is het dorp ingelicht.

Het lukt niet om de Harnehal te behouden voor Tzummarum, ook al heeft het dorp behoefte aan een ontmoetingsplek. Wonen Noordwest-Friesland, de eigenaar van het pand, dorpsbelang en de gemeente Waadhoeke zijn tot deze conclusie gekomen. In de huidige omvang is de hal onmogelijk rendabel te krijgen. Een flinke verbouwing blijkt financieel niet haalbaar.

De toekomst van de Tzummarumer sporthal was onzeker sinds juni 2017. Toen zegde de beheerster van de kantine het huurcontract op en maakte de woningcorporatie bekend af te willen van de exploitatie. Met het dorp werd afgesproken dat het gebouw in ieder geval tot de zomer van 2018 open zou blijven, zodat er tijd was voor onderzoek naar de toekomst. Dat gebeurde onder de paraplu van de stichting Tjedmar Hiem.

Deze stichting exploiteerde tjidelijk de kantine en liet intussen uitgebreid onderzoek uitvoeren onder de 1355 inwoners naar het meest geschikte ontmoetingspunt. Dat onderzoek door Partoer en DBF (Doarp en Bedriuw Fryslân) leverde in juli 2017 op dat het dorp de Harnehal het liefst als multifunctioneel centrum zag. Van vijf onderzochte panden, scoorde de hal het best als plek voor het verenigingsleven. Tjedmar Hiem zou de hal dan over moeten nemen. De andere panden betroffen de sportkantine, de Yeb Hettingskoalle in Firdgum, De Klang en café Het Wapen van Barradeel dat toen nog te koop stond, maar inmiddels verkocht is.

Kleinere hal

Omdat de hal maar een bezetting kent van 20 procent was het voor Tjedmar Hiem meteen duidelijk dat het pand kleiner gemaakt moest worden. De sporthal moest eigenlijk een sportzaal worden met ruimte voor horeca en eventueel een kampwinkel voor het naastliggende recreatiepark De Friese Wadden. Uit een nadere uitwerking van de cijfers is gebleken dat daar geen financiën voor zijn en de huidige omvang niet rendabel te krijgen is.

Komend seizoen kunnen verenigingen en scholen nog gebruik maken van de ruimtes. Dorpsbelang Tzummarum-Firdgum, de woningcorporatie en de gemeente bekijken in die periode of een andere ontmoetingsplek voor het dorp mogelijk is.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement