Tweederde van essen in Opsterland aangetast door ziekte

Van de 3500 essen in de gemeente Opsterland is tweederde aangetast door essentaksterfte. Een groot deel moet eind dit jaar gekapt worden.

De gemeente heeft eind vorig jaar een inventarisatie gedaan van de 2200 essen in de dorpen en 1300 in het buitengebied en kwam tot de conclusie dat het meerendeel gekapt en vervangen moet worden. In het buitengebied, waar de essen vaak in rijen langs de weg staan, vindt deze operatie plaats in de winter. In de dorpen wordt per straat een plan van aanpak gemaakt.

Doel is om de meeste essen te vervangen door andere soorten die minder vatbaar zijn voor ziekten. Een-op-een vervangen is echter niet overal mogelijk volgens de gemeente. Zo is er niet overal genoeg ruimte voor een boom om te groeien.

Het kappen en vervangen van de essen kost in totaal 371.000 euro. 156.000 euro moet dit jaar al opgebracht worden, de rest in 2019.

De ziekte trekt in de hele provincie zijn sporen. Onlangs maakte de gemeente Leeuwarden nog bekend dat er veel bomen gekapt moeten worden in de wijk Zuiderburen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement