Tweede dag zitting blokkeer-Friezen: we wilden slechts vertragen

Het was niet de bedoeling om het verkeer tot stilstand te brengen, stelden de ‘blokkeer-Friezen’ dinsdag op de tweede zittingsdag over de actie, 18 november vorig jaar, op de A7.

,,Uw auto staat helemaal vooraan en u bent gaan stoppen’’, hield officier van justitie Peter van der Spek een 22-jarige verdachte uit Oentsjerk voor. De verdachte wierp tegen dat een eind achter hem auto's al waren gestopt. Hij zou vervolgens juist 100 meter achteruit gereden zijn. Door de blokkade konden drie bussen van protestgroep Kick Zwarte Piet Out niet doorrijden naar Dokkum. ,,Van niemand kunnen we achterhalen wie is gaan stilstaan en daarmee anderen ook tot stilstand heeft gebracht’’, stelde Van der Spek. ,,Sorry’’, antwoordde de verdachte.

Niet de bedoeling

De meeste van de zeventien verdachten die gisteren voor moesten komen, hielden vol dat het nooit de bedoeling was geweest om het verkeer te blokkeren, hooguit om de drie bussen van Kick Out Zwarte Piet te vertragen zodat ze niet op tijd voor de intocht van Sinterklaas in Dokkum zouden arriveren. Dat zou, veronderstelden verschillende verdachten, tot knokpartijen hebben geleid. Hoewel veel verdachten de indruk wilden wekken dat ze toevallig betrokken waren geraakt, bleek uit een gezamenlijke (besloten) Whatsapp-groep en een Facebook-groep het tegendeel, constateerde rechter Jolanda Lootsma. Via social media hielden de verdachten elkaar zo op de hoogte, bijvoorbeeld over een verzamelplek bij de sporthallen in Damwâld.

Boksbeugels

Een verdachte uit De Westereen (22), niet op de zitting verscheen, stelde al eerder dat in een groepsapp ook werd gesproken over de inzet van knuppels en boksbeugels. ,,Dat vond ik niet kunnen.’’ Spijt van hun acties toonden de verdachten niet. Het doel - de kinderen in Dokkum beschermen tegen het anti-Pietenprotest - was behaald.

,,Ik denk dat de actie Kick Out Zwarte Piet heel goed is uitgekomen’’, zei een 56-jarige verdachte uit Damwâld. ,,Ze hebben nog nooit zo veel publiciteit gehad.’’ Een verdachte (29) uit Dokkum had de broek naar beneden getrokken voor een van de drie demonstrantenbussen. ,,Ik liep naar de bus toe en toen kreeg ik allemaal middelvingers’’, vertelde hij. ,,Het ging zo en ik vind zelf dat ik een leuke kont heb.’’ Daar dacht op dat moment niet iedereen zo over, stelde rechter Lootsma vast: ,,Ik geloof niet dat de mensen in de bus het zo leuk vonden.’’

Lees hier het liveblog van de tweede zittingsdag terug

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement