Tweede dag reuzen: 150.000 tot 160.000 mensen op de been in Leeuwarden

De reuzen van Royal de Luxe hebben op de tweede dag waarop ze door Leeuwarden trokken naar schatting 150.000 tot 160.000 mensen op de been gebracht.

Die cijfers zijn zaterdagavond bekend gemaakt door de gemeente. Vrijdag kwam de teller volgens de gemeente uit op 95.000 bezoekers , waarmee de tussenstand - met nog een dag te gaan - oploopt tot meer dan 250.000.

De bezoekersschatting van zaterdag is volgens Johan de Jong van de gemeente Leeuwarden gebaseerd op een aantal factoren. Een hard gegeven is dat er zaterdag 60.000 mensen zijn vervoerd met openbaar vervoer en pendelbussen. Daar bij opgeteld zijn ramingen van het aantal geparkeerde fietsen rond het centrum, de bezetting van hotels en de belangstelling van eigen inwoners en de aantallen gasten die zij hebben meegebracht.

De tweede dag verliep volgens gemeentelijk woordvoerder Rob Leemhuis uitstekend. ,,De les van de eerste dag was dat we op dezelfde voet wilden doorgaan. Dat zal voor zondag niet veel anders zijn.’’

Op de vrijdag zorgde de toestroom van publiek in de ochtenduren voor problemen, vooral rond het treinvervoer. Op de zaterdag was het volgens Leemhuis vooral druk in de tweede helft van de middag. Rond vier uur, half vijf liepen het Stationsplein en het WTC-gebied vol.

Om te zorgen dat iedereen die dat wilde de dagfinale van de dag op het WTC-terrein kon meebeleven, is rond die tijd besloten de Duiker een uurtje langer te laten rusten op het Waagplein.

Zondag

Zondag verplaatsen de reuzen, die overnachten op het WTC-terrein en pas vanaf half drie in beweging komen, zich vooral over water. De gemeente roept bezoekers op niet alleen maar naar de Prinsentuin te komen. Verderop op de route, langs de Dokkumer Ie de stad uit, is ook volop ruimte om de feestelijke aftocht van het reuzentrio te bekijken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Reuzen
Culturele Hoofdstad