Tweede Kamerlid Isabelle Diks (GroenLinks) is weken uit de roulatie

Het Leeuwarder Tweede Kamerlid Isabelle Diks van GroenLinks is enkele weken uit de roulatie.

Diks (53) is op 4 januari opgenomen in een Haags ziekenhuis met een acute en ernstige blindedarmontsteking. Ze moest met spoed worden geopereerd. Hoewel de operatie succesvol is verlopen, komt het herstel maar moeizaam op gang. Daarom kan ze voorlopig nog niet uit het ziekenhuis worden ontslagen.

Kamer terug na reces

Diks noemt het zelf onduidelijk wanneer zij haar werk voor de Tweede Kamer weer kan oppakken. Ze is namens GroenLinks woordvoerder Defensie, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Dinsdag begint de Tweede Kamer met haar werkzaamheden na een kerstreces dat drie weken heeft geduurd. De GroenLinks-fractie van Diks komt dan ook weer voor het eerst bijeen.

Vervanging

Een Tweede Kamerlid dat maanden uit de roulatie is, kan tijdelijk – voor zestien weken – ontslag nemen. In dat geval kan de fractie een tijdelijk vervanger aanstellen.

Zo’n vaart loopt het niet, denkt ze. ,,Maar ik heb echt enorm krachtsverlies, dus het duurt echt nog even voordat ik weer op de been ben en hele dagen kan werken.’’

De huidige regeringscoalitie heeft in de Tweede Kamer een meerderheid van één zetel. Bij stemmingen over precaire onderwerpen kan de aan- of afwezigheid van een enkel Kamerlid het verschil maken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement