Tweede Kamer vindt uitweg voor het Friese roodbont

De Tweede Kamer vindt een uitweg voor houders van zeldzame koeienrassen als de blaarkop, de lakenvelder en het Friese roodbont.

Landbouwminister Carola Schouten gaat de provincies vragen om provinciaal subsidiegeld voor hen in te zetten.

De veehouders zitten in de knel door de fosfaatregeling. Ze moeten melkkoeien weg doen. Van sommige rassen daalden de aantallen in korte tijd met 40 procent. Zo dreigen de zeldzame rassen versneld uit de weide te raken.

De Tweede Kamer boog zich de voorbije maanden meermaals over het probleem. Schouten mag van Brussel echter geen uitzonderingen maken in de fosfaatregeling. Hulp via provinciale POP-gelden is de enige optie. Uit die pot kunnen dierpremies worden verstrekt.

Carla Dik-Faber van de ChristenUnie diende donderdag in Den Haag een motie in die breed werd aangenomen. Steun was er van CDA, D66, GroenLinks, PvdA, VVD en SP.

Pas steun in 2020

De veehouders van zeldzame rassen zijn er niet direct mee uit de brand; provinciale steun kan op zijn vroegst in 2020 worden geregeld, waarschuwde Schouten eerder deze week. De motie roept haar verder op zich sterk te maken voor een uitzonderingspositie voor zeldzame melkkoeien in het nieuwe Europese landbouwbeleid.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer deden verschillende pogingen om meer ruimte krijgen in het fosfaatrechtenstelsel voor melkveehouders die in de knel zitten. Die liepen verder op niets uit. Zo vroegen SP en PvdA tevergeefs om vrijstelling van fosfaatrechten voor biologische melkveehouders.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement