Tweede Kamer stemt over boorverbod Waddeneilanden

Zesenzestig amendementen op één gewijzigde Mijnbouwwet. Zo zout had minister van Economische Zaken Henk Kamp het nog niet eerder gegeten.

Daags voor het zomerreces zette de Tweede Kamer woensdag opnieuw urenlang de tanden in de nieuwe Mijnbouwwet, die onder meer boringen regelt naar gas in Groningen en bij de Waddeneilanden.

De finalestemming is donderdag (vandaag), rond kwart over drie. Voor het amendement van Jan Vos (PvdA) cum suis tegen boringen in het Waddengebied lijkt nog immer een ruime Kamermeerderheid.

Minister Kamp begon woensdag iets over half elf met zijn reactie op de – toen – 66 ingediende amendementen, waarvan er alras 37 overbleven. ,,Ik vind het echt geweldig wat de Kamer hier presteert’’, zei hij smalend. Hij had er vijf nog niet kunnen lezen omdat de ene aanpassing de andere opvolgde. ,,Ik heb het in de 22 jaar dat ik hier zit nog niet eerder zo meegemaakt’’.

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Stientje van Veldhoven (D66) waren de hoofdgebruikers van de interruptiemicrofoon. Kamp was nog geen uur onderweg of er werd weer een nieuw briefje op zijn katheder geschoven. ,,Ik vind dat echt problematisch’’, sprak hij de voorzitter aan. ,,Terwijl ik met een amendement bezig ben, komt er weer een ander aan.’’

En tegen Stientje van Veldhoven, die amendement 34 wijzigde in nummer 60: ,,Mevrouw Van Veldhoven zou ook de rédelijkheid kunnen inzien van wat ik hier zeg!’’

Voor een meerderheid van de Tweede Kamer is boren op het Wad uit den boze. Kamp is het daar niet mee eens, zei hij nogmaals. Hij liet, het was inmiddels tegen twaalven, een fors glas latte macchiato aanrukken. ,,Het leven was voor mij gemakkelijker geweest als de Kamer met betrekking tot de Waddenzee niet bij motie uitspraken had gedaan, die mij verhinderen om de wet toe te passen. Maar goed, we leven in een democratie.’’

Van Tongeren wilde middels wijziging nummer 50 een extra milieueffectrapportage binnenslepen bij het verlenen van opsporingsvergunningen. Kamp: ,,Ik denk dat iedereen toch zou moeten inzien dat dit het opeenstapelen van procedures is, waar geen mens mee geholpen is’’.

SP’er Eric Smaling maakte een nummertje van tiltmeters die hij wettelijk verplicht wilde stellen. ,,Dat is echt niet goed’’, vond Kamp. ,,Ik vind dat de heer Smaling daar echt heel ver mee gaat, met die tiltmeters. Dat gaat écht te ver.’’

Kamp laat het oordeel over het amendement-Vos over een verbod op nieuwe omgevingsvergunningen voor mijnbouwinstallaties in de Waddenzee en Natura2000-gebieden vandaag aan de Tweede Kamer.

Vrij vertaald betekent dat: hij zal het morrend uitvoeren.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement