Tweede Kamer: gevaarlijke Waddenroute nu echt snel sluiten

FOTO KUSTWACHT

Inframinister Cora van Nieuwenhuizen moet nu echt vaart maken met de afsluiting van de gevaarlijke zuidelijke scheepvaartroute boven de Waddeneilanden.

Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) komt met deze oproep nu dinsdag opnieuw een schip containers verloor boven de Waddeneilanden.

Ze dient schriftelijke vragen in samen met GroenLinks en D66. ,,Alleen waarschuwingen van de Kustwacht zijn kennelijk niet voldoende om te voorkomen dat grote containerschepen bij stormachtig weer de vaarroute vlak boven de Waddeneilanden nemen.’’

Lees ook | Geen nieuwe MSC Zoe-taferelen op de Noordzee: ‘Dit was voor ons een normaal proces’

De Graaf vindt dat de minister zo snel mogelijk samen met Duitsland een voorstel moet indienen bij de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) in Londen om de zuidelijke vaarroute permanent af te sluiten voor grote containerschepen. ,,Dit is van belang uit het oogpunt van veiligheid, de leefbaarheid op de Waddeneilanden en om verdere schade aan het kwetsbare natuurgebied te voorkomen.’’

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid waarschuwde eind oktober al dat de route gevaar oplevert voor grote schepen bij stormachtig weer. Sindsdien adviseert de Kustwacht grote schepen (langer dan 300 meter) de route bij hoge golfslag te mijden.

Dinsdag verloor de Rauma zeven containers.In drie containers zaten papieren rollen, in twee 'package equipment' voor een papiermachine en twee containers bevatten melkpoeder. Dat zegt de Kustwacht. De Rauma is 179 meter.

Lees ook | Containerschip verliest 5 containers boven Ameland, in drie zat papier en karton