Tweede Kamer-fractie CDA: steek begrotingmeevallers door niet doorgaan sportactiviteiten in noodlijdend Thialf

25 juli 2019: de shorttrackers trainen op het zomerijs van Thialf. FOTO ANP

De Tweede Kamer-fractie van het CDA vraagt de minister van Medisch Zorg en Sport om financiële meevallers door het niet doorgaan van sportactiviteiten te steken in het noodlijdende Thialf.

CDA-Kamerleden Harry van der Molen en Maurits von Martels willen van de minister van Medische Zorg en Sport, nu nog Martin van Rijn, weten in hoeverre hij bereid is om geld te steken in Thialf. Het ijsstadion verkeert in financieel zwaar weer. De druk om bij te dragen aan de ,,zware behoeftes van de nationale topsport'' zorgt voor een ,,zware belasting'' op de bedrijfsvoering van Thialf, schrijven de Kamerleden in een reeds vragen aan het kabinet.

'Aanzienelijk beroep op lokale en provinciale overheden'

Zij wijzen op het nationale belang van Thialf. ,,Hoe weegt de minister het feit dat de exploitatie van een volwaardige topsportvoorziening maar voor een deel via landelijke sportmiddelen wordt betaald, waardoor voor de totale exploitatie een aanzienelijk beroep moet worden gedaan op lokale en provinciale overheden?''

Als optie suggereert het CDA om begrotingmeevallers door het niet doorgaan van sportactiviteiten in Thialf te steken. Sportieve ambities mogen niet onder druk komen te staan, vindt het CDA. ,,In de topsportsector mag vanwege corona geen financieel domino-effect onstaan.'' Het CDA vreest daarvoor, omdat de KNSB aangeeft niet meer geld te kunnen steken in Thialf, omdat het nu door de crisis zelf in financiele nood is gekomen. Zo heeft de KNSB op dit moment geen hoofdsponsor. De nieuwe haakte door de coronacrisis af voordat het bedrijf kon worden gepresenteerd.

'We betalen al genoeg'

Overheden en sportbonden staan recht tegenover elkaar als het gaat om de vraag wie topsport moet faciliteren en dus betalen. NOC-NSF en schaatsbond KNSB vinden dat ze al voldoende bijdragen aan Thialf. Politici in de provinciale politiek vinden juist dat de sportbonden meer moeten bijdragen aan Thialf. Als er medailles worden gewonnen, juicht heel Nederland, maar betaalt Friesland de rekening, is hun redenering. De sportbonden stellen er tegenover dat zeker de helft van de exploitatie van Thialf door hen wordt gefinancieerd.

NOC-NSF steekt tonnen in het topsportklimaat in Heerenveen, sprak Maurtis Hendriks, technisch directeur van NOC-NSF, woensdag in een expertmeeting over Thialf. De expertmeeting werd georganiseerd als opmaat naar een vergadering van Provinciale Staten, over twee weken. Dan besluit de politiek over een extra bijdrage van twee miljoen euro aan Thialf.