Tweede Kamer en Kamp botsen over Schier

De Tweede Kamer kwam donderdagmorgen hard in botsing met minister Henk Kamp over de proefboring naar gas bij Schiermonnikoog.

De minister ontraadde een motie die Jan Vos (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) presenteerden, tegen de proefwinning.

Het is, zei de minister ,,mijn verantwoordelijkheid om wetten uit te voeren’’. ,,Ik heb de wet te respecteren.’’ Hij benadrukte geen trucjes uit te halen, zoals het gemeentebestuur van Schiermonnikoog hem verwijt.

Er ontstond een felle discussie die werd afgekapt door Kamervoorzitter Khadija Arib. In het debat moest immers de gaswinning in Groningen centraal staan en niet die ten noorden van Schiermonnikoog.

Stientje van Veldhoven (D66) opperde de motie aan te houden als de minister zou beloven geen onomkeerbare stappen te nemen, tot de Tweede Kamer een apart spoeddebat voert over Schiermonnikoog. Die belofte kwam van de zijde van Kamp.

Maar initiatiefnemer Jan Vos (PvdA) ging niet akkoord. Hij wil een uitspraak van de Kamer en brengt de motie dinsdag in stemming.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement