Droogvallende zandplaten in de Waddenzee.

Tweede Kamer achter stop op nieuwe boringen in en rond Waddenzee

Droogvallende zandplaten in de Waddenzee.

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer is tegen nieuwe opsporingsvergunningen voor de winning van delfstoffen in en om de Waddenzee.

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee diende er donderdagavond een amendement over in dat rond half drie met een ruime meerderheid is aangenomen. Het amendement kreeg steun van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, de PvdD, D66, de VVD, het CDA en de ChristenUnie. Tegen waren 50Plus, DENK, SGP, Forum voor Democratie, PVV.

Van der Lee wil ,,bijzonder recht doen’’ aan het unieke karakter van de Waddeneilanden en de bijzondere status van de Waddenzee als Werelderfgoed. Na dagenlang onderhandelen schaarden ook de coalitiepartijen D66 en ChristenUnie zich hier achter.

'Ongelukkig idee'

Het amendement kreeg vooraf bijval van de vijf Waddeneilanden. Onder aanvoering van burgemeester Bert Wassink (Terschelling) drongen ze in een brief bij minister Eric Wiebes van Economische Zaken aan de gaswinning in hun gebied af te bouwen. Boringen zijn ,,een uiterst ongelukkig idee’’, aldus de vijf.

Het onderwerp leidt al jaren tot grote strijd in Den Haag en daarbuiten. Tijdens het vorige kabinet was er telkens net geen Kamermeerderheid te vinden om met boringen in het Waddengebied te stoppen. Gedoodverfde tegenstanders waren destijds D66 en ChristenUnie. Toen deze partijen vorig jaar toetraden tot het kabinet-Rutte III werd dat anders.

Burgemeesters: doorgaan met gaswinning is een ongelukkig idee

Achter de schermen is de afgelopen dagen druk overlegd tussen de diverse fracties. GroenLinks wilde aanvankelijk ook een stop op de uitbreiding van bestaande vergunningen. Dat bleek een onhaalbare kaart; daarin kreeg de partij D66 en de ChristenUnie niet mee.

Vandaar dat het amendement zich beperkt tot de uitgifte van nieuwe opsporingsvergunningen. Dit is in lijn met het regeerakkoord, verklaarde onder anderen Carla Dik-Faber (ChristenUnie). In het regeerakkoord is een stop afgekondigd op nieuwe opsporingsvergunningen op land.

Succes verzekerd

Boringen in de Waddenzee zijn formeel verboden. Mijnbouworganisaties zoeken de grenzen op door elders een boorwerk op te richten en vervolgens schuin onder het gebied of de Noordzeekustzone te boren.

Het amendement bepaalt nu dat er voortaan geen enkele nieuwe opsporingsvergunning meer mag worden verleend voor het opsporen van delfstoffen onder de Waddeneilanden, onder de Waddenzee én onder de daar aan grenzende Natura2000-gebieden.

Stemming over het voorstel van GroenLinks volgde vannacht, tijdens de laatste stemmingsronde voor het zomerreces van de Tweede Kamer. Met de publieke steun van D66 en ChristenUnie leek succes donderdagavond al ruim verzekerd. Minister Eric Wiebes zag dat ook. Hij zei tijdens het debat over de gewijzigde Gas- en Mijnbouwwet dat hij het oordeel overliet aan de Tweede Kamer.

Keuzes gevraagd

De brief van de vijf Waddenburgemeesters was tevens verstuurd aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. ,,Telkens weer wordt een stuk van de unieke kenmerken van het Waddengebied en de Waddenzee als Werelderfgoed bedreigd’’, aldus de vijf, die de minister en de politici opriepen om keuzes te maken.

Ze noemen de rust en ruimte van de Waddeneilanden en de status van het gebied ,,onverenigbaar’’ met gasboringen.

Als tegenprestatie bieden de eilanden zich aan ,,als etalages van Nederland om de koploperpositie op het gebied van duurzame energie te laten zien in de praktijk’’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct