Tweede Kamer aan zet voor betaalsysteem Kornwerderzand

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De Tweede Kamer moet het voortouw nemen voor invoering van een betaalsysteem voor de nieuwe brede sluis bij Kornwerderzand.

Met een petitie probeerde het bedrijfsleven de fracties in de Tweede Kamer hiertoe dinsdag te bewegen. En dat lijkt te lukken; vermoedelijk komt er dit voorjaar een motie in stemming die zo’n betaalsysteem mogelijk maakt.

Het bedrijfsleven draagt 26,5 miljoen euro bij aan de nieuwe brede sluis. Scheepsbouwers en verladers willen alleen de beurs trekken als echt iedereen meedoet die van de bredere sluis profiteert. Anders, zo stellen zij, is er sprake van marktverstoring. Ze willen voorkomen dat zogenoemde ‘free riders’ straks voor niks door de sluis varen.

Lees ook | Ultieme poging voor brede sluis Kornwerderzand

In het verleden werd er een tolsysteem geopperd, maar daar wil Inframinister Cora van Nieuwenhuizen niets van weten. Het heet nu een afdrachtregeling met een wettelijke basis. Achter de schermen wordt er flink gelobbyd, bleek dinsdag in Den Haag. Onder anderen MKB-voorzitter Hans de Boer is in stelling gebracht.

De financiering van de brede sluis is op een haar na rond. De totale kosten worden inmiddels geraamd op 199,5 miljoen euro. De regio draagt 88,5 miljoen bij. De petitie werd aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat door MKB Nederland, VNO-NCW en Netherlands Maritime Technology, het cluster van scheepsbouwers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland