'Tweede Akse' vervolgd voor strijd tegen IS

Het OM dubt nog over vervolging van Jitse Akse, maar heeft al wel een andere Nederlander - Driss M. - voor de rechter gesleept vanwege het vechten tegen IS in Syrië.

M. komt uit Pijnacker. Hij is de eerste Nederlander die wordt vervolgd voor de strijd tegen Islamitische Staat. Waar de Leeuwarder oud-militair Akse meevocht met de Koerden, streed M. vorig jaar in Syrië mee met het Vrije Syrische Leger (VSL) en/of Jabhat al-Nusra.

M. zit in tegenstelling tot Akse vast, en wel op de terreurafdeling van de gevangenis in Vught. Dit is gebeurd omdat hij geen vaste woon- of verblijfplaats heeft en ook geen vrienden waar hij kan verblijven. Akse heeft wel zo’n plek. M. is ook al voor de rechter verschenen, vorige week in Rotterdam. Binnenkort maakt het OM bekend of Akse moet voorkomen.

Akse werd in januari wereldnieuws toen het OM bekendmaakte dat hij mogelijk wordt vervolgd voor het vermoorden van IS-strijders in Syrië. De oud-militair werd opgepakt, kwam weer op vrije voeten, maar moest zijn paspoort inleveren. Hij zit nog altijd ondergedoken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement