Twee winnaars bij PolitX-debat

Twee eerste klassen van ROC Friese Poort verjoegen maandag de koelte in de Leeuwarder raadszaal met een pittig debat over integratie van vluchtelingen.

Gemeenten hebben een sleutelrol bij de inburgering van nieuwkomers, maar hoe breng je die in de praktijk? Daarop moesten de deelnemende klassen aan PolitX een antwoord formuleren, nadat ze de voorbije weken al een stevige introductie in de lokale politiek hadden gekregen.

Maatjes

De Gele Fractie stelde een ‘maatjes-systeem’ voor. Koppel één of meer vluchtelingen aan een autochtone vrijwilliger, die hen wegwijs maakt en op weg helpt met Nederlands of Fries. Op z’n mooist worden het vrienden.

'Zeventienjarige mbo’ers laten aanleg voor politiek blijken'

Voor de Blauwe Fractie lag de oplossing in een ‘maatschappelijke stage’, waarbij werk de basis is van de integratie en tegelijk de manier om de taalbarriëre te slechten.

Losse eindjes in de concurrerende voorstellen werden door de tegenpartij genadeloos blootgelegd. Wie nog geen verblijfstitel heeft, mag geen betaald werk doen, wist Geel. Maatjes worden is nog geen integratie, stelde Blauw.

Zakelijke toon

De toon van het debat bleef zakelijk, doordat fractieleiders Arno Heida (Blauw, in een rood T-shirt) en Marcel Henstra (Geel, in een donker pak) een hanengevecht uit de weg gingen. Fractiegenoten vlogen er af en toe wat feller in.

Inhoudelijk trok Blauw aan het langste eind, vond de vakjury. Een stage voor nieuwkomers past beter bij de gemeentelijke armslag en is ook vruchtbaarder dan een maatjesproject. Dat zou te kwetsbaar zijn en te zwaar moeten leunen op rijksbemoeienis.

Gelijkspel

PolitX is ook een debatwedstrijd. Die liep dit jaar voor het eerst op een gelijkspel uit, omdat alle vier juryleden met dezelfde twee namen op de proppen kwamen. Nina Spoor uit Sneek, die vol vuur het maatjesproject had verdedigd, en Tirsa Wijmenga uit Nes bij Akkrum, die het stageplan strak samenvatte, zullen de erebokaal moeten delen.

Dagvoorzitter Anne Zijlstra prees de Friese Poorters om hun toewijding en hun ruime animo voor schorisingen voor intern beraad. ,,De gemeenteraad kan nog veel van jullie leren’’.

Als uitsmijter werden beide mbo-klassen uitgenodigd voor een excursie naar de Tweede Kamer.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement