Twee weken cel na dreigen met kruisboog

Een man zonder vaste woon- of verblijfplaats is veroordeeld tot twee weken cel omdat hij twee mannen had bedreigd met een kruisboog.

De 52-jarige man verblijft op campings omdat hij geen eigen woning heeft. Op 19-januari vorig jaar – hij zat toen in IJlst – wond hij zich op omdat kinderen met een soort sirene naar de aangrenzende ijsbaan gingen om te schaatsen. Het was gedaan met zijn rust. Hij vermoedde bovendien dat de jongelui zijn gas en stroom hadden afgesloten en sprak ze aan.

Dat deed hij volgens een paar mannen enkele iets te fel. Ze bemoeiden zich ermee en de man keerde terug naar zijn caravan om kort erna naar buiten te komen met een gespannen kruisboog. Hij richtte de pijl op de twee mannen. ,,Als jullie me niet met rust laten schiet ik je neer’’, zou hij hebben geroepen.

De twee mannen wisten hem te overmeesteren. Volgens de verdachte hadden ze een honkbalknuppel en een ijshockeystick bij zich. Even later was de politie ter plekke, hield de man aan en nam zijn kruisboog in beslag. ,,Zoiets komt heel bedreigend over’’, stelde officier van justitie Eelkje van der Zee. ,,Als iemand geraakt wordt, kan het gewoon dodelijk zijn.’’

Enkele maanden later, op 12 juni, kreeg de verdachte ruzie met een campingbaas in Kollumerzwaag over de stroomvoorziening. Volgens de verdachte had hij slechts een duw gegeven, maar zijn opponent sprak van twee vuistslagen in het gezicht.

De verdachte had al eerder een werkstraf gehad. Daarom eiste Van der Zee een celstraf van zes weken waarvan vier voorwaardelijk. De twee weken die hij al in voorarrest had gezeten, moeten daar nog van worden afgetrokken. Volgens advocaat Niek Hendriksen kampt zijn cliënt met angst voor de buitenwereld. In de tweede zaak bepleitte hij vrijspraak omdat een getuige wat anders verklaarde dan de aangever. Hijzelf sprak over het hoofd, terwijl de getuige het had over een schouder. Die getuigenverklaring zou ook het verhaal van de verdachte - een duw - kunnen bevestigen, meende rechter Maaike de Wit. Zij vond daarom ook dat er in de tweede zaak onvoldoende bewijs was en koos voor een celstraf van vier weken, waarvan twee voorwaardelijk.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement