Twee stormen in januari kosten Achmea 100 miljoen euro

ZEIST De stormen die in januari over Nederland trokken hebben gezorgd voor een aanzienlijke kostenpost voor verzekeraar Achmea.

Het moederbedrijf van onder meer Interpolis, Centraal Beheer, FBTI en Avéro verwacht 100 miljoen euro uit te keren aan gedupeerde klanten. Dit bedrag is exclusief de schade die de agrarische sector leed.

De eerste storm die op 3 januari over het land raasde bracht vooral veel schade in Friesland, Noord-Holland en Flevoland. De tweede op 18 januari bracht vooral veel schade aan in het midden van het land. Deze ging gepaard met zware windstoten tot kracht 11 en behoorde tot de tien zwaarste stormen van de afgelopen vijftig jaar.

Achmea, marktleider op het gebied van schadeverzekeringen, kreeg over het land verspreid circa 62.000 schademeldingen. Doordat de storm ook het binnenland teisterde, wat normaal gesproken niet zo vaak voorkomt, viel het aantal gedupeerde klanten veel hoger uit. Volgens Achmea kwam bijna de helft van de particuliere meldingen online binnen.

Veelal was er sprake van schade als gevolg van afgewaaide dakpannen en omgewaaide bomen. Verder waaiden schuttingen kapot en was er schade aan huizen, bedrijfspanden, auto's en tuinen. Volgens bestuursvoorzitter Willem van Duin van Achmea stijgt het aantal schades als gevolg van extreem weer. Nederland moet zich volgens hem aanpassen aan de veranderingen in leefomgeving en klimaat.