Twee jaar cel voor ontucht met kinderen in Leeuwarden en Drachten

Een 46-jarige Veendammer heeft woensdag in de rechtbank van Groningen twee jaar celstraf en tbs met voorwaarden gekregen voor ontucht met kleine kinderen in onder meer Leeuwarden en Drachten.

In Leeuwarden, Drachten, Hoogeveen en Emmen maakte de man 44 slachtoffers, in de leeftijd van 4 tot 10 jaar. De man lokte de kinderen de bosjes in, waar hij zijn geslachtsdeel liet zien. Sommige kinderen moesten hem ook aanraken.

Stoornis

De rechtbank ging mee met de eis van de officier van justitie. Vanwege een ‘ziekelijke stoornis’ werd de man verminderd toerekeningsvatbaar geacht. De rechters vonden het wel kwalijk dat hij zich tussen 2004 en 2014 ook al schuldig maakte aan schennispleging met kinderen. Om die reden moet hij nog zes maanden extra uitzitten van een voorwaardelijk opgelegde straf.

Bewijs was er voldoende. Er lagen diverse aangiften die allemaal spraken van eenzelfde werkwijze. De politie had zelfs nog een gps-tracker onder zijn auto geplaatst om meer bewijs te verzamelen. Hij werd op 18 augustus aangehouden in Veendam, waar hij een rijschool had. Dat leidde tot veel ophef in zijn woonplaats.

Auto en fiets

De rechter sprak afkeurend over de berekenende wijze waarop de man te werk ging. Hij parkeerde zijn auto in de buurt en haalde dan zijn fiets uit de kofferbak, zodat hij na afloop snel kon vluchten.

Ook gaf hij toe dat hij steeds jongere kinderen benaderde, omdat die minder gauw naar de politie zouden gaan. ,,Hij bekommerde zich geen moment over de gevolgen die zijn daden hadden voor zijn jonge slachtoffertjes”, zei de rechter.

De belangrijkste voorwaarde van de tbs is dat de man zich na zijn celstraf laat opnemen in een kliniek. Hij moet zijn slachtoffers in totaal ruim 5000 euro schadevergoeding betalen.

Ouders

Verschillende ouders van Friese en Drentse slachtoffers kwamen luisteren naar de uitspraak. De Veendammer en zijn advocaat waren zelf niet aanwezig.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement