Sabrina Starke treedt op. FOTO JILMER POSTMA

Twee festivals afgelast, en op de derde dag scheen de zon in Drachten

Sabrina Starke treedt op. FOTO JILMER POSTMA

Twee van de drie Drachtster …In De Tuin-festivals werden dit weekend afgeblazen wegens slecht weer. Bij de derde was het raak met het zonnetje.

Net als zo veel sterren is Sabrina Starke in het echt een stuk kleiner dan je zou denken. Maar op het grote podium in het Thalenpark valt ze bepaald niet weg, daar zorgt die haast massieve soulstem wel door. Ze plooit haar zanglijnen virtuoos en met broeierige warmte om de bijna hoekige, uitgeklede grooves van haar band – minimaal qua bezetting, maar let toch vooral op die funky drummer.

Landerig festivalsfeertje

In haar laatste liedje probeert ze het park – goed gevuld en ontspannen in het avondzonnetje – tot enige actie te bewegen. ,,Ik zou bijna zeggen dat jullie ervoor betaald hebben, maar het is gratis.” Zo is het, met een lekker landerig festivalsfeertje als gevolg. Mensen die staan, rondlopen, bij een van de lange picknicktafels zitten of de heupen losjes laten slingeren op de beats van Starke.

Pop In De Tuin, met verder bands als Rondé, Rootsriders en Het Gezelschap, speelt zich, als laatste in een gepland weekendvullend festivaldrieluik af onder schier perfecte omstandigheden.

Was dat het hele weekend nou maar zo geweest.

Maar nee. Rock In De Tuin, met onder anderen DeWolff, werd vrijdag zo ongeveer op het laatste moment afgelast. Code Oranje: er werd flink wat onweer verwacht. Een dag later dan: Dance In De Tuin. Opnieuw viel het keiharde besluit, nu wegens regen en keiharde windstoten.

'Extra zuur'

Leuk is anders. ,,Het is vreselijk”, zegt Mariska Tuinier van popzaal Iduna, de organiserende partij – het Thalenpark is bijna letterlijk de achtertuin. ,,We zijn er tijdenlang met zijn allen keihard voor aan het werk. Wij, de vrijwilligers, de artiesten die al onderweg zijn of net niet, de pachters.”

Het was vooral vrijdag ,,extra zuur” omdat het met het onweer uiteindelijk wel mee bleek te vallen. ,,Maar Code Oranje wordt niet zomaar afgegeven.” En zo’n festival is ook niet zo maar afgelast. ,,We zijn steeds in gesprek met gemeente, politie, veiligheidsorganen. We belden met allerlei weerdeskundigen, ook op het vliegveld, en we logden steeds in bij Meteo Consult, het is ook niet zo dat we zomaar op Buienradar afgingen.”

Zo’n beslissing is echt een samenspraak van betrokken partijen, zegt Tuinier. ,,Maar ik durf wel te zeggen: als wij hadden besloten om door te gaan, hadden we een verbod gekregen. Maar daar wil je het niet op aan laten komen.” En hoe pijnlijk zo’n beslissing ook is, voor alle partijen: ,,Ergens wil je dat het doorgaat, maar je wilt ook niet de verantwoordelijkheid als het misgaat. Ik denk dan aan Pukkelpop”, het Belgische festival waar in 2011 vijf mensen omkwamen in het noodweer.

Kostenplaatje

Zo ver kwam het in Drachten dus niet. Maar er blijft nog wel een kostenplaatje over. We hebben het niet over tickets, want de festivals waren dus gratis toegankelijk, maar wel over kosten van bands en productie, en over gederfde inkomsten van de pachters. Voor dat soort dingen heb je dan weer verzekeringen, ,,en er is is ook al iemand langsgeweest vanuit Amsterdam, die maakte er met zijn gezin een dagje Friesland van. We zijn ook niet het enige evenement dat werd gecanceld. Maar hoe zich dat zal uitkristalliseren, moet nog blijken.”

Maar goed. De derde geplande festival werd de eerste en enige echte. ,,Er was al een vrijwilliger die klaagde over de warmte. Maar we zijn allang blij dat het nu zo loopt. Alle pijlen zijn er nu op gericht om alles vandaag zo goed mogelijk te laten lopen.”

Straattheaterfestival Peije Dei ging zaterdag wel gewoon door in het centrum van Drachten, maar dan met de bandjes en dergelijk zo veel mogelijk onder dak, in kroegen en zelfs winkels.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct