Twee Friese boeren naar de paus voor eerlijker melkprijs

Twee Friese melkveehouders mogen volgende week woensdag in Rome op audiëntie komen bij paus Franciscus.

Het gaat om Harm Wiegersma uit Rinsumageast en Sieta van Keimpema uit Nes (H), respectievelijk voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en vice-voorzitter van de European Milk Board (EMB).

In totaal zijn 140 Europese melkveehouders uitgenodigd voor deze wekelijkse Heilige Mis op het Sint Pieterplein in Vaticaanstad.

Na deze viering hebben Van Keimpema en enkele andere EMB-bestuursleden een persoonlijk onderhoud met de Heilige Vader. Hoeveel tijd de Paus uittrekt voor het gesprek weet ze niet.

,,Maar ik neem aan dat we ruimschoots de gelegenheid krijgen om de lage melkprijzen aan te kaarten en deze te duiden”, zegt Van Keimpema, wier huwelijk is ingezegend in de rooms-katholieke Sint-Mattheüskerk in Joure.

,,En wy jouwe naturlik utlis oer us oplossing – in systeem fan produksjebehearsing – dy't ek de boeren yn de tredde wrâld te goede komt.''

De Friese boerin rekent op een gewillig oor bij de Heilige Vader. ,,Paus Franciscus strijdt als gjin oar foar in earlike mienskip. Hy doarret misstanden oan te kaarten dy politisi leaver under it tapijt skove.”

Na afloop zal de boerendelegatie de Heilige Vader trakteren op een faire zuivelmand met onder meer melk, boter en kaas.

Wiegersma, die protestantse wortels heeft, krijgt de paus niet te spreken. Hij mag met de andere boeren in debat met een kardinaal. Die mogelijkheid zal hij met beide handen aangrijpen.

Er is volgens Wiegersma iets grondig mis op de zuivelmarkt. ,,De Rabo ontkent it, mar der sitte in protte boeren by Bysonder Behear. Hoe mear minsken dat witte, hoe better.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement