Tussenstand Culturele Hoofdstad: tot september 1,8 miljoen bezoeken

Culturele Hoofdstad (LF2018) heeft voorlopig, gemeten tot en met de maand augustus, ruim 1,8 miljoen bezoeken opgeleverd. Dit blijkt uit een tussenstand in opdracht van de provincie en de gemeente Leeuwarden.

Het gaat dan om voorlopige tellingen van 24 van de 60 hoofdonderdelen van het programma. Dit zijn eigen programma-onderdelen van LF2018, initiatieven uit de mienskip (enkele honderden) zijn niet meegerekend. De Reuzen in Leeuwarden en de Tall Ship Races in Harlingen, die ook onder Culturele Hoofdstad vielen, springen eruit met respectievelijk 430.000 en 335.000 bezoeken.

Ook het Fries Museum doet het goed, met de tentoonstellingen Alma Tadema (158.000 bezoeken) en Escher op Reis (130.000 bezoeken tot medio augustus). Escher op Reis loopt nog.

Bij de tussenstand is gebruikgemaakt van verschillende bronnen, melden de opstellers van het rapport. Zij noemen die bronnen echter niet allemaal. Definitieve bezoekcijfers en andere gegevens volgen na de afsluiting van LF2018 in december.

Media-aandacht

In het rapport staat verder dat Culturele Hoofdstad tot de maand juli zo'n 27 miljoen euro aan online media-aandacht heeft opgeleverd, nationaal en internationaal. Hoe precies wordt niet vermeld. Op Facebook wordt LF2018 door ongeveer 108.000 mensen gevolgd.

De opstellers van de tussentijdse evaluatie melden ook dat het aantal overnachtingen in Friesland in de eerste zes maanden van dit jaar met ruim 4 procent is gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Specifiek Leeuwarder cijfers worden niet gegeven. Of er een link is met Culturele Hoofdstad is onduidelijk. Het aantal overnachtingen in Friesland neemt al sinds 2012 flink toe.

Bij drie grote evenementen van LF2018 zijn straatinterviews gehouden. Het Fries Straatfestival in Leeuwarden kreeg hierbij een 8,0, het Oranjewoudfestival een 8,2 en At the Watergate in Sneek een 8,3.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement