Tsead Bruinja nieuwe Dichter des Vaderlands

Tsead Bruinja is gekozen tot nieuwe Dichter des Vaderlands. De 44-jarige Friese dichter neemt het stokje over van Ester Naomi Perquin.

Bruinja , geboren in Rinsumageast en woonachtig in Amsterdam, houdt de titel tot 2021. Sinds 2000 publiceerde hij twaalf bundels in het Nederlands en het Fries. Tussen 2014 en 2017 was Bruinja columnist voor de Leeuwarder Courant.

De commissie die de Dichter des Vaderlands uitkiest noemt Bruinja ,,een dichter die in eerlijke, eenvoudige woorden zowel gevoelig als scherp kan zijn, die een inval of anekdote tot gedicht kan verheffen en rauwheid en lyriek afwisselt."

'Ambassadeur'

Ook wordt hij geprezen voor zijn rol als 'ambassadeur' voor de poëzie: als bloemlezer, performer op podia en in de media en als organisator.

Woesdag wordt hij officieel geïnstalleerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Balie in Amsterdam. De benoemingscommissie bestond uit Arie Boomsma (bloemlezer en presentator), Radna Fabias (dichter), Eva Gerlach (dichter), Menno Hartman (Poëzieclub), Marije Koens (organisator poëzie-evenementen), Feline Steekstra (Poetry International) en Thomas de Veen (NRC).

De Dichter des Vaderlands bestaat sinds 2000. Gerrit Komrij was de eerste die deze titel kreeg.

Lees ook: Tsead Bruinja: Skriuwe is de reis oangean

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement