Tropisch warm in Friesland, inclusief smog

Verkoeling, daar was iedereen donderdag op uit. Met niet meer dan een zuchtje wind beleefde het Friese vasteland zijn tweede tropische dag van het jaar.

Het zorgde voor een run op zwemplekken en strandjes. Het kwik steeg in de loop van de middag tot boven de 30 graden. Alleen de waddeneilanden en een smalle strook rond Harlingen haalden die waarde net niet.

Op 20 juli was het nog iets warmer. Net als toen schoot de ozonconcentratie in de buitenlucht donderdag omhoog tot bijna 200 microgram per kuub. Dan is er sprake van matige zomersmog.

De ozon ontstaat op zeer warme dagen door een chemische reactie van stoffen, die door industrie en snelverkeer worden uitgestoten. Kinderen, bejaarden en astmapatiënten krijgen het tijdens smog benauwd als ze buiten zijn.

Terwijl veel mensen onbekommerd van de hitte genieten, hebben anderen in zulke omstandigheden extra zorg nodig. Dit geldt vooral voor ouderen, wier zweetklieren niet meer zo goed werken.

Veel drinken en schaduw zijn op zulke dagen van levensbelang. Het Leeuwarder verzorgingshuis Nij Mellens zette de bewoners donderdag naar believen met de blote voeten in een teiltje.

Vrijdag belooft het wat minder warm te worden, maar het KNMI houdt zijn hitte- en smogwaarschuwing nog tot zondag staande. Voor volgende week ligt een nieuwe mooiweerperiode in het verschiet.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement