Triomf voor Huitema: geen patent meer op broccoli en paprika

Jan Huitema, donderdag tijdens de stemming in Straatsburg.

Een belangrijke triomf voor VVD’er Jan Huitema in het Europees parlement in Straatsburg: er mogen geen patenten meer komen op fruit en groente.

De Makkingaster kreeg donderdag een ruime meerderheid van het Europees parlement achter zijn resolutie. Het Europees Octrooibureau moet nu aan de slag.

Door een weeffout in de Europese wetgeving kunnen grootbedrijven patenten krijgen op planteigenschappen die zijn verkregen door klassieke veredeling. Huitema beet zich al maanden vast in dit dossier. Want: ,,De tomaat is van ons allemaal’’.

Maandag hield hij een speech in het parlement. Donderdagmorgen volgde de stemming over de resolutie-Huitema.

De patentverstrekking werd mogelijk door een besluit van de Hoge Kamer van Beroep van het Europees Octrooibureau (EOB), in het voorjaar van 2015. Sindsdien zijn er twee patenten uitgegeven; een voor een paprikavariant en een voor een broccolivariant.

Als multinationals patenten verkrijgen kan dat leiden tot woekerprijzen op eten. Volgens Huitema zullen monopolies leiden tot de ontwikkeling van veel minder nieuwe voedselgewassen. Op termijn kan de voedselproductie zelfs kwetsbaarder worden voor plantenziekten, plagen en klimaatverandering.

De Europese Commissie zei eerder dat het nooit de bedoeling is geweest om de natuurlijke eigenschappen van planten (de rode kleur van de tomaat, of de lange steel van de broccoli) te patenteren.

Het Octrooibureau beloofde geen nieuwe patenten meer uit te geven, maar daarmee was voor Huitema de kou nog niet uit de lucht. Hij trok in zijn strijd op met SGP-europarlementariër Bas Belder.

De VVD’er is opgelucht, meldt hij na de stemming. Hij spreekt over ,,een duidelijk politiek signaal van het Europees parlement’’. Het Europees Octrooibureau moet haar patentregels nu op last van het parlement gaan aanpassen.