FOTO EN VIDEO LC/ARODI BUITENWERF

Trekt hightech-magie de techneuten van de toekomst over de streep? (+video)

FOTO EN VIDEO LC/ARODI BUITENWERF

‘Wauw!’, roepen tientallen kinderen als de superslimme inpakmachine de zelfbouwrobot oppakt. Zijn dit de techneuten van de toekomst?

Met grote ogen volgen Quinten Adema (10), Klarieke Krol (9), Mila Stornebrink (11) en Rienk Dijkhuis (9) de weg die de doos met zelfbouwrobot aflegt in de CVP-500. De hightech-inpakmachine heeft deze dag een dubbele educatieve taak: in de productiehal van Neopost Technologies in Drachten maakt de machine pallets vol dozen met de educatieve robots klaar voor verzending naar alle Friese basisscholen. Tegelijkertijd is de machine zelf een wondertje van techniek, bedacht door slimme mensen die graag willen dat er straks ook nieuwe generaties techneuten zijn die innovatieve producten maken.

Alle basisscholen in Nederland moeten vanaf 2020 meer aandacht besteden aan techniek. In een land waar lang is gedacht dat techniek en industrie vooral zwaar en vuil werk opleveren en dat je dus maar beter economie, rechten of psychologie kon studeren. Die trend is gekeerd: techniek is van groot belang voor de ontwikkeling van de Nederlandse economie en dus is het zaak kinderen hiermee kennis te laten maken, zodat ze later mogelijk technische opleidingen gaan volgen.

Vacatures

Maar 2020 is ver weg en waarom zouden we daar op moeten wachten, dacht het Innovatiecluster Drachten. Daarin werken hightechbedrijven in de regio samen, zoals Neopost en Philips Drachten. En dat techniek lang een ondergeschoven kindje is geweest merken ze, want er zijn vaak meer vacatures dan beschikbare werknemers. En om dit soort bedrijven voor de regio te behouden is goed gekwalificeerd personeel noodzakelijk.

Op initiatief van het bedrijvennetwerk en met steun van de provincie en de gemeente Smallingerland krijgen daarom nu alle 415 basisscholen in Friesland hun eigen robot. In elkaar zetten, programmeren, nieuwe taken leren - het kan allemaal.

Gaat het werken?

De vraag is natuurlijk: gaat het plan werken? Bij de CVP-500 (de afkorting staat voor Continious Variable Packaging, want de machine bekijkt per pakje hoe dat het meest efficiënt kan worden ingepakt en doet dat in 7 seconden) blijken Klarieke en Mila het liefst in het ziekenhuis te gaan werken, terwijl Quinten kiest voor architectuur. Maar bij Rienk is het bingo: ,,Ik wil later iets met techniek!’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct