Treinbotsing Groningen: 17-jarige autobestuurster schrok van bel bij spoorovergang

Het 17-jarige meisje uit Lemmer dat maandag in Groningen tegen een trein botste, was geschrokken van de geluidssignalen bij de spoorwegovergang. Hierdoor sloeg de motor af.

Dit gebeurde volgens de politie iets vóór de overgang, waarna de auto nog iets doorrolde. Op tijd wegrijden van de overgang lukte vervolgens niet meer.

Begeleider gewond

De Lemster is in bezit van haar rijbewijs, maar mag omdat ze nog minderjarig is alleen autorijden met een begeleider. Die zat in de bijrijdersstoel en raakte zwaargewond.

Het ongeluk gebeurde bij de overgang op het Hoendiep in Groningen. De bijrijder is 47 jaar en komt ook uit Lemmer. De politie wil niet zeggen of het een familielid is.

Jongeren mogen vanaf 16,5 jaar mogen rijlessen volgen. Als ze eenmaal geslaagd zijn, moeten ze tot hun 18e met een begeleider rijden.

Sinds 2011

Die praktijk bestaat al sinds 2011, toen er een grote landelijke proef begon met begeleid rijden voor 17-jarige rijbewijsbezitters. Sinds dit voorjaar is het in de wet officieel toegestaan.

De begeleider moet beschikken over een begeleiderspas. Om daarvoor in aanmerking te komen moet iemand minimaal 27 zijn, minimaal 5 jaar een autorijbewijs hebben en bijvoorbeeld geen veroordelingen voor verkeersovertredingen op naam hebben.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement