Voorzichtig mogen woonzorgcentra versoepelingen doorvoeren in bezoek en het houden van activiteiten. Dus is het weer als vanouds zingen geblazen op vrijdagmiddag in Bennema State in Hurdegaryp.

De bingo op maandag was de eerste activiteit die terugkeerde in Bennema State, vertelt coördinator Welzijn Petra Brander. ,,Dat is de favoriet’’, bleek uit verzoeken van de bewoners. Ook de sjoelmiddag op woensdag is teruggekeerd en sinds kort het ‘noflik oerke’ op vrijdag als er gezongen wordt onder begeleiding van een gitaar met wat lekkers erbij.

,,Ik hie der fannemoarn al sin oan’’, meldt Kobus Walsma uit Hurdegaryp in het Dagcentrum, waar ouderen van buiten welkom zijn voor activiteiten. Zij maken het grootste deel uit van de kleine groep die weer bij elkaar komt. Er zitten slechts enkele bewoners uit Bennema State zelf bij. Die stromen worden voor de zekerheid zoveel mogelijk gescheiden gehouden.

Minister Hugo de Jonge heeft dan wel gezegd dat bij een vaccinatiegraad van minstens 80 procent in een wooncentrum versoepelingen mogelijk zijn, Noorderbreedte - waar Bennema State onder valt - blijft voorzichtig, vertelt teamleider Nynke Ploeg. Bij binnenkomst is een chirurgisch mondkapje en handen desinfecteren nog steeds verplicht. ,,We zijn aan het opstarten en schakelen bij zodra dat kan.’’

‘Ga niet klakkeloos knuffelen’

Dat betekent dat niet in alle huizen van Noorderbreedte hetzelfde mogelijk is. ,,Dat hangt ook af van de ruimtes die beschikbaar zijn. Hier is in het Dagcentrum voldoende ruimte om een groepje van tien te laten zingen.’’ De strenge bezoekregeling van één vaste persoon per dag is ook wat losgelaten naar twee wisselende personen per dag. Ook mogen bezoekers hun familielid mee naar huis nemen. ,,Maar ga niet klakkeloos knuffelen is ons advies. We kunnen dit natuurlijk niet checken achter de voordeur, maar doen een beroep op familie hierom te denken.’’

Walsma, oud-gedeputeerde en Eerste Kamerlid, vertelt dat het de week ervoor ook al zo gezellig was. In elk bekend lied dat gezongen wordt, zit wel iets dat hem aanspreekt. ,,Mar je binne ek mei-inoar, dat sprekt my sa oan. Ik ha in hiel drok libben hân, dan is dit hearlik ûntspanne.’’ Bovendien is het een mooi stuk invulling van de week, voegt hij eraan toe.

Dat geldt ook voor Klaasje Faber-Ferwerda uit Gytsjerk. Zij wordt dit keer vergezeld door haar dochter Harmke Faber. Eigenlijk is familie meenemen niet toegestaan, weet de dochter, maar haar moeder heeft net een nieuw gehoorapparaat en dat is even wennen. Daar heeft ze wat begeleiding bij nodig. ,,Volgende week breng en haal ik haar weer.’’ De vrijdagmiddag is niet alleen voor haar moeder een fijn moment, haar vader heeft dan thuis ook even de handen vrij.

Op de grote stille heide

Minke Kamstra, die als vrijwilliger de zang op gitaar begeleidt, vond het jammer dat de wekelijkse activiteit een tijd stil lag door de coronamaatregelen. ,,Maar je snapt wel waarom dat nodig was.’’

Ze deelt de tekst van Op de grote stille heide op geplastificeerd papier apart uit aan elke deelnemer, maar de meesten hebben dat niet nodig. Ze kennen de tekst uit hun hoofd. Bij It Aldershûs merkt een deelneemster op: ,,Dit is wol sa’n âld ferske. Dêr bin ik hast mei geboren.’’ Het Limburgs en Gronings volkslied volgen en ongemerkt tikken sommigen met de hand mee op tafel.

Na koffie en thee komen de kroketten langs en is het tijd voor een advocaatje. De Wâldsang ligt klaar op de tafels. Murk Brouwer uit Hurdegaryp, die uit volle borst meezingt, heeft de tekst al zien liggen en fluistert: ,,Als ik dit zing, dan moet ik mijn tranen wel even bedwingen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct