Gabrielle Westra en Randolph Algera met hun omstreden schilderij. FOTO NIELS DE VRIES

Trammelant over Fries kostuum

Gabrielle Westra en Randolph Algera met hun omstreden schilderij. FOTO NIELS DE VRIES

Een uitdagende dame tilt haar Fries kostuum een beetje op. Een stuk been valt bloot. Gabriëlle Westra (25) en Randolph Algera (51) uit Heerenveen exposeren met hunomstreden schilderij in Rusland.

Zo’n vijftig leden van internationaal kunstcollectief Salon ontmoeten elkaar deze week in het Russische Sint Petersburg. In een galerij naast het wereldberoemde kunstmuseum De Hermitage exposeren de kunstenaars eigen werk. Onderdeel is het schilderen van een doek waarin zowel gastland Rusland, als het eigen thuisland centraal staat.

,,Wij komen beiden uit Friesland en wilden daarom graag iets met ús heitelân doen”, legt Algera uit. De twee kunstenaars nemen daarop contact op met Jan Tolsma van Folklore Fryslân met de vraag of hij hun model zou willen kleden. Samen met zijn vrouw zet hij zich al tientallen jaren in voor het behoud van de traditionele Friese klederdracht. Beiden reageren enthousiast en willen kosteloos meewerken. Totdat ze horen dat de dame op het schilderij wel erg modern wordt afgebeeld. ,,It earizer hoegde net op. Dat soe in plakje krije op de skurte of op de grûn. Skuon wienen ek net nedich, want it famke soe op bleate fuotten”, vertelt Tolsma. ,,En dêr wolle wy ús Frysk erfguod net oan útliene. It Frysk kostúm is gjin karnavalspak!”

Niet de bedoeling

Dat het schilderij voor ophef zou zorgen, hadden de kunstenaars niet gedacht. Het was ook niet hun bedoeling. Als portretschilder wil Gabrielle Westra juist graag beweging op het doek. ,,Ik fyn it earizer hiel moai, mar it is ekstatysk. Ik wol it golvjen fan it hier sjen litte. Boppedat is it famke op reis en krekt oankaam yn Sint Petersburg. Se is wurch en kuollet har fuotten ôf yn it frisse wetter, en set it waarme earizer ôf.”

Westra en Algera konden uiteindelijk bij de Theaterwinkel in Grou terecht voor een Fries kostuum uit 1860. Eigenares Teatske Jongsma geeft toe dat ze enigszins verbaasd was toen ze hoorde over de plannen. ,,Gewoanwei hiere minsken dit kostúm foar tradisjonele aktiviteiten, dus dit wie efkes hiel wat oars. Mar ik fyn it ek wol wer bysûnder wat dizze keunstners dogge, want se bringe Fryske dracht op har wize wol wer ûnder de oandacht.”

Surrealistisch

Op het schilderij dat deze week in Rusland wordt afgemaakt, komt het meisje op koffers te zitten met I Love Fryslân-stickers. ,,Dy stickers binne fansels in bytsje oer de top”, zegt Westra lachend. Achter het meisje is De Hermitage van Sint Petersburg te zien. In het echt grenst het museumgebouw aan een plein, maar op het schilderij aan zee.

Het surrealistische komt van Algera’s hand. ,,Skûtsjes als handelsschepen deinen op de golven. De verhoudingen kloppen ook niet met de werkelijkheid, maar in de kunst mag dat.”

Emoties losmaken in Friesland is al gelukt, nu nog in Rusland. ,,It soe fantastysk wêze at keunstkenners dêr ek ûnder de yndruk reitsje fan ús skildertechniken. Ik soe hiel graach ris gastdosint wêze wolle yn it bûtenlân”, besluit Westra.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct