Trainingstocht van Maarten van der Weijden: 143 kilometer van Amsterdam naar Leeuwarden

Openwaterzwemmer Maarten van der Weijden start maandag met zijn trainingstocht van 143 kilometer, ter voorbereiding op de Elfstedentocht. Hij zwemt 143 kilometer, van Amsterdam naar Leeuwarden.

Zo probeert Maarten van der Weijden de Elfstedenzwemtocht te voltooien
Lees verder

De tocht start maandagmiddag om 16 uur in Amsterdam, vanuit het kantoor van KWF Kankerbestrijding. Dan zet hij koers, via het IJsselmeer, naar Leeuwarden. Van der Weijden probeert met zijn 11stedenzwemtocht, die op 18 augustus plaats zal vinden, zoveel mogelijk geld voor onderzoek naar kanker in te zamelen.

Dan start een zwemtocht die tweeënhalve dag in beslag zal nemen. Van der Weijden hoopt tijdens deze training te experimenteren met materialen en procedures. Zo wil hij zijn zwembrilletje dat is voorzien van blauw licht testen. Dat zou hem ‘s nachts moeten helpen wakker te blijven. Ook zwemt hij een stuk met een wetsuit dat is voorzien van warmtedraden, mogelijk een manier om onderkoeling te voorkomen.

'Kluunplek'

Daarnaast wil hij ervaren hoe het is om horizontaal over een ‘kluunplek’ te worden vervoerd. Van der Weijden komt Friesland waarschijnlijk binnen op dinsdagmiddag tussen 12 en 13.30 uur, bij Stavoren. Daar staat een kraan klaar met een dolfijnennet eraan, waarin de zwemmer zal gaan liggen. Daarin wordt hij liggend vanuit het IJsselmeer naar het Friese binnenwater getakeld. Als hij na urenlang te hebben gezwommen rechtop zou staan, zou hij immers onwel kunnen worden.

Vervolgens volgt Van der Weijden de bekende elfstedenroute en zwemt hij via Hindeloopen, Workum en Bolsward naar Leeuwarden, alwaar hij op woensdagochtend tussen 7 en 10 uur in de Prinsentuin hoopt te finishen.

Voor meer informatie en donaties: www.11stedenzwemtocht.nl

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement