Topkok Jan Gaastra levert Michelinster van Koriander in

Topkok Jan Gaastra van restaurant Koriander in Drachten wil van zijn Michelinster af. De druk, die de onderscheiding met zich meebrengt, wordt te groot.

Het was een zware zomer voor Jan Gaastra en zijn gezin. De vraag of ze hun Michelinster - die ze naast hun tweeling als hun derde kindje zien - moesten inleveren, bleef maar opspelen. Nu is de beslissing gevallen. Restaurant Koriander heeft aan Michelin gevraagd de ster te mogen inleveren.

Interview uit 2017: Michelinster is voor uitbaters Koriander in Drachten een lust
Lees verder

Hoewel een restaurant dit volgens Michelin niet zelfstandig kan beslissen, denkt Gaastra dat het gaat lukken. ,,Als je er na een jaar mee stopt, kan ik me voorstellen dat ze dat niet waarderen. Wij hebben de ster al twintig jaar.’’ Vanaf 1999 werd de ster toegekend. Dat jaar zelfs twee keer omdat het boekje zowel in januari als in december uitkwam.

Gepassioneerd

Gaastra zegt de gepassioneerde kok te blijven die hij altijd geweest is, maar hij wil weer ,,lekker gaan koken''. Koriander blijft de komende jaren open, maar er zijn nieuwe plannen. Bij hun nieuwe woning aan de Warrebosk in Drachtstercompagnie. Een soort bed and breakfast. ,,Een of twee appartementjes en een kleinschalig restaurant.''

De kok stelt dat hij veel plezier van de ster heeft gehad, maar dat het hem ook het imago bracht van een duur restaurant, terwijl Koriander dat niet is. Dat andere Michelinsterhouders wel duur zijn, is volgens hem goed te verklaren. ,,Je werkt altijd met de beste producten en hebt hoge vaste kosten voor personeel.’’ Dat er momenteel slecht aan vakmensen te komen is, breekt Gaastra ook op. ,,Het is alles met elkaar. Nu de druk eraf is, voelt dat als een bevrijding.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement