Topgastheer Thom van der Heide aan de slag bij restaurant van Tjaarda

Voormalig eigenaar van sterrenrestaurant Frouckje State in Ryptsjerk Thom van der Heide (45) gaat het restaurant van Tjaarda in Oranjewoud van nieuw elan voorzien.

,,It fielt as thúskommen’’, stelt Van der Heide, die 1 april begint. De eigenaar Tjitte de Wolff kende hij al van het regionaal genootschap Fryslân Culinair. ,,It gefoel hat ús wer by-elkoar brocht.’’ Maar wat voor hem nog belangrijker was, in de Oranjetuin, het restaurant, heeft hij weer direct contact met de gast.

De overstap was een opmerkelijke, in 2017: van eigenaar en gastheer van restaurants met een Michelinster – Frouckje State in Ryptsjerk en Élevé – werd Van der Heide general manager bij het nieuwe toekan-restaurant. Dat bleek toch niet de frisse uitdaging die hij zocht. De grootschaligheid van het nieuwe Van der Valk-hotel paste niet bij hem, ontdekte hij. Van der Heide: ,,Ik miste der hiel bot it kontakt mei de gast.’’

Streekproducten op de kaart

Bij Tjaarda wil hij met zijn ervaring een andere sfeer binnenbrengen. ,,Persoanliker en ynformeler. Mar wol stylfol.’’ En daarmee de gastvrijheid en het niveau verbeteren. Oftewel: er een toegankelijker restaurant van maken.

Het klassieke karakter moet plaatsmaken voor een luchtigere stijl. ,,Wat mear de útstrieling fan Frouckje State. It Grand Café is hjir al oanpast. Sa sil it restaurant oer in jier ûngefear ek in metamorfose krigen ha. Mar we begjinne yn stapkes.’’

Ook de kaart zal veranderingen ondergaan: meer seizoensgebonden gerechten, gemaakt met lokale producten. ,,We wolle dat de gast de regio priuwt. Yn april komt der alwer lamsfleis. En de earste asperzjes helje we hjir by Katlijk wei’’, kijkt hij alvast vooruit. ,,Der binne hjir hiel wat lokale leveransiers dêr’t je wat mei ôfprate kinne.’’

Nieuw kwaliteitsrestaurant

De veranderingen wil hij met het bestaande team, onder wie chef-kok Joram van der Staaij, tot stand brengen. ,,De sjefkok wol ek graach wer in stapke omheech en de kollega’s binne kapabel om dêr yn mei te gean.’’

Of Friesland plek heeft voor nog een kwaliteitsrestaurant? Van der Heide denkt van wel: ,,Yn dizze kontreien is dêr neffens my noch wol romte foar. We wolle ús gasten graach ‘groots’ genietsje litte.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement