Toezichthouder Súdwest: 'Meer openbaarheid nodig tegen zorgfraude'

FOTO PIXABAY

Toenemende zorgfraude baart de gemeentelijke toezichthouders van Súdwest-Fryslân zorgen. Zij pleitten in hun jaarverslag voor meer openbaarheid van hun eigen rapporten.

De gemeentelijke toezichthouders kregen vorig jaar 166 signalen dat er met de zorg in de gemeente iets niet in orde was. In de gemeente Súdwest-Fryslân maakten in 2019 in totaal 6254 mensen gebruik van de WMO en/of de jeugdzorg. Naar aanleiding van zo’n signaal brengen toezichthouders vaak een bezoek aan een zorginstelling of cliënt. Ook is er pro-actief toezicht, waarbij de gemeentelijke toezichthouders verrassingsbezoeken afleggen aan onverdachte zorgaanbieders.

Van de 166 signalen zijn er uiteindelijk 58 onderzocht. Dat is meer dan in 2018, toen er naar 41 signalen onderzoek werd gedaan. De belangrijkste reden voor die stijging van het aantal onderzoeken noemt de gemeente een extra toezichthouder, die sinds vorig jaar onderzoek doet naar de vraag of aanbieders wel recht op het geld hebben. Zo kan er bijvoorbeeld beloofde zorg niet geleverd zijn, of krijgt een cliënt juist veel meer behandelingen dan nodig is. Naast de rechtmatigheid doen toezichthouders ook onderzoek naar de kwaliteit van de zorg.

Zorgcowboys

De rapporten van toezichthouders zijn vaak niet openbaar. „Dit is een gemiste kans. Zeker met het oog op zorgcowboys”, schrijven de gemeentelijke toezichthouders. „De openbaarmaking zou wel eens het antwoord kunnen zijn op de toenemende zorgfraude.” Om juridisch gedoe te voorkomen willen de toezichthouders tot na de zomer wachten, dan komt er een landelijke richtlijn voor openbaarmaking.

Marianne Poelman, raadslid voor de PvdA heeft het college eerder bevraagd over zorgfraude en zorgwinsten. Zij vindt openbaarmaking van toezichtrapporten een goed idee. „We hebben vertrouwen in de aanpak, maar andere aanbevelingen zijn te vrijblijvend.” Poelman doelt daarmee op het omarmen van tien aandachtspunten binnen de gemeentelijke organisatie, waarbij onder andere aan ambtenaren gevraagd wordt zich meer in de werkwijze van zorgcowboys te verdiepen.

Digitaal melpdunt

Het gemeentebestuur wil voor gemeenteraadsleden ook een nieuwe infobijeenkomst over toezicht en zorgcowboys organiseren. Deze was eigenlijk op 15 april gepland, maar werd afgelast vanwege de coronacrisis. „Als raad moeten we aandacht hebben voor extra capaciteit, daarmee kun je het verschil maken”, denkt Poelman.

Súdwest-Fryslân wil dit jaar ook een digitaal meldpunt voor zorgfraude opzetten. Ook gaat de gemeente kijken of er bovengrens kan komen voor het aantal zorgaanbieders. Er zijn er nu 286 in de gemeente actief. Het hoge aantal maakt het toezicht ingewikkelder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland