Toekomstige zorg voor meer dan de helft van de Friezen een ver-van-mijn-bedshow

Het voorbereiden op toekomstige zorg is voor de meeste Friezen een ver-van-mijn-bedshow. Dat concludeert het Fries Sociaal Planbureau uit panelonderzoek.

Meer dan de helft van de Friezen denkt nooit na over materiële voorbereidingen voor toekomstige zorg zoals woningaanpassingen, waar ze later willen wonen en sparen. Hoe ouder de mensen, hoe meer ze hiermee bezig zijn, stelt het FSP vast.

Niet iedereen komt goed mee

Het FSP heeft meer dan tweeduizend respondenten ondervraagd over hun zelfredzaamheid, wat sinds enkele jaren door sterk veranderd zorgbeleid meer wordt verlangd. Uit de resultaten blijkt dat op dit vlak niet iedereen goed lijkt te kunnen meekomen. Het gaat dan om mensen die een beperkt sociaal netwerk ervaren, zorg mijden om kosten te besparen en zich zorgen maken over de betaalbaarheid van de zorg.

Ruim een op de drie Friezen maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van de zorg. De zorgkosten zijn vorig jaar opnieuw gestegen, een gevolg van meer mensen die werken in de zorg en die iets meer zijn gaan verdienen.

Jongere generatie bespaart op zorg

Vooral jongere generaties en lager opgeleiden nemen maatregelen om zorgkosten te verlagen. Zo heeft een derde van de leeftijdscategorie tussen 18 en 34 jaar van geen of minder zorg gebruik gemaakt om kosten te besparen. Bijna driekwart van de Friezen is bezig om voldoende mensen om zich heen te verzamelen voor als zij later hulp nodig hebben. Daarnaast ervaart de helft van de mantelzorgers de zorg als redelijk tot zeer zwaar.

Het FSP gaat nader onderzoek doen om meer zicht te krijgen op zorgmijders en mensen met een beperkt vangnet.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement