Toch weer besmetting in Dantumadiel en Tytsjerksteradiel

Een figurant bij een drive-in van een GGD-testlocatie in Rotterdam. FOTO ANP

In Dantumadiel en in Tytsjerksteradiel is afgelopen week een inwoner positief getest op het coronavirus. Het is voor het eerst in twee maanden dat bij iemand in deze gemeenten een besmetting is vastgesteld.

Dat meldt GGD Fryslân in zijn weekoverzicht. Volgens de gezondheidsdienst tonen de besmettingen aan dat het virus zich nog steeds verspreidt en onvoorspelbaar is.

Reden voor paniek is er volgens de GGD niet. In totaal zijn de afgelopen zeven dagen negen inwoners van Friesland positief bevonden, evenveel als de week ervoor. Het gaat om minder dan 1 procent van het aantal Friezen dat zich heeft laten testen in de teststraten van de GGD. ,,De versoepelingen zijn bijna niet terug te vinden in de testuitkomsten”, signaleert woordvoerder Marcel de Jong. Landelijk ligt dit percentage op 1,7 procent. In Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland liggen de vindpercentages veel hoger, tot 4 procent.

De andere zeven positieve gevallen zijn inwoners van Leeuwarden (drie), Waadhoeke (twee), Smallingerland en Weststellingwerf. Dantumadiel is op het vasteland de gemeente met de minste besmettingen. Tot afgelopen week testten er slechts vijf inwoners positief. Op de eilanden Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland is geen enkele inwoner positief bevonden.

Testcapaciteit verlaagd naar 800 per dag

Afgelopen week lieten in totaal 1369 Friezen met verkoudheidsklachten zich testen, iets minder dan de voorgaande week. GGD Fryslân heeft vanwege de afnemende animo, tussen de 200 en 300 per dag, de testcapaciteit verlaagd van 1100 naar 800 per dag. In Ooststellingwerf, Opsterland en Terschelling is voor het laatst in april een inwoner positief getest, meldt GGD Fryslân. In Achtkarspelen en Harlingen is dit sinds een maand niet meer gebeurd.

Er zijn afgelopen week geen doden en ziekenhuisopnames als gevolg van Covid-19 gemeld bij GGD Fryslân en voor de vijfde week op rij is er ook geen besmetting vastgesteld in een verpleeghuis of woonzorgcentra. Het officiële aantal gemelde corona-doden staat op Friesland op 69.